Kminkowe obwarzanki na Wielkanoc: chrupiące i pełne smaku wypieki na świąteczny stół
Kminkowe obwarzanki na Wielkanoc
Fot. Adobe Stock

Kminkowe obwarzanki na Wielkanoc: chrupiące i pełne smaku wypieki na świąteczny stół

Kminkowe obwarzanki to pyszna i aromatyczna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Choć nie stanowią elementu ściśle związanych z wielkanocnymi tradycjami, doskonale wpisują się w klimat wiosennego świętowania, stanowiąc doskonały dodatek do śniadania. Ich chrupiąca skórka, delikatne wnętrze oraz wyjątkowy smak sprawiają, że zyskują coraz większą popularność na polskich stołach. Sprawdź, jak przygotować kminkowe obwarzanki krok po kroku. 

Spis treści

Wielkanoc to czas, kiedy na stołach pojawiają się nie tylko słodkie wypieki, ale także różnorodne pieczywo, które stanowi nieodłączny element wiosennego śniadania. Wśród takich przysmaków można znaleźć kminkowe obwarzanki – aromatyczne, chrupiące i pełne smaku, które świetnie komponują się z jajkami, wędlinami, pasztetami, pieczonym mięsem oraz innymi tradycyjnymi wielkanocnymi potrawami. 

Kminkowe obwarzanki to także świetny wybór do koszyczka wielkanocnego. Podobnie jak inne pieczywo, mogą zostać poświęcone podczas święcenia pokarmów, a następnie cieszyć podniebienia uczestników świątecznego posiłku. 

Śniadanie wielkanocne: co powinno znaleźć się na stole? 13 tradycyjnych potraw

Kminkowe obwarzanki na Wielkanoc – przepis 

Czas przygotowania: 45 minut 

Porcje: 12 

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 300 ml mleka
  • 50 ml oliwy
  • 1 opakowanie (7 g) drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kminku w ziarenkach
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miseczki, wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami. Mleko lekko podgrzej. Wlej do mąki. Dodaj 1 żółtko, olej i kminek. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Kiedy zacznie ono odstawać od dłoni, miseczkę z ciastem przykryj lnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 12 kawałków. Z każdego zrób wałeczek i uformuj obwarzanki. Ułóż je na dwóch blachach wyłożonych pergaminem. Żółtko wymieszaj z mlekiem. Posmaruj bułeczki. Blachy kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz po 20-25 minut.

Wartości odżywcze (jedna porcja o wadze 80 g):

Kalorie: ~208 kcal

Węglowodany: ~30,1 g

Białko: ~5,4 g

Tłuszcze: ~5 g

Kminkowe-obwarzanki-na śniadanie-wielkanocne-przepis-AdobeStock_40413335 (1)
Kminkowe obwarzanki na Wielkanoc
Źródło: 123 RF

 

Czytaj więcej