Boczek pieczony w ziołowej marynacie smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pokrojony w plasterki będzie pyszną wędliną na świąteczny stół. Zobacz przepis!
Bardzo prosty sposób na przygotowanie pieczonego boczku. Idealnie smakuje na ciepło, ale i po ostygnięciu, jedzony z chlebem jak wędlina. Dzięki pieczeniu w rękawie mięso będzie bardzo miękkie i pyszne. Spróbuj koniecznie!
Boczek wieprzowy nie należy do najdroższych mięs, a po upieczeniu smakuje wybornie. Cienki kawałek boczku możesz zwinąć i zrobić roladę. Większy możesz upiec w rękawie, dzięki czemu będzie miękki i aromatyczny.
Boczek przed pieczeniem natrzyj marynatą i odstaw na kilka godzin lub na całą noc, aby mięso przeszło smakiem i aromatem przypraw. Proponujemy zrobić pastę, mieszając olej z cząbrem lub czubrycą, majerankiem, papryką i pieprzem ziołowym i solą.
Mięso w rękawie piecz około 2 godziny. Po tym czasie rozetnij rękaw i piecz jeszcze godzinę, aby przypiekł się z wierzchu.
Liczba porcji: 15 porcji
Czas przygotowania: 3,5 godz.
Składniki
Przygotowanie