Boczek pieczony w rękawie z ziołowym pieprzem. Domowa wędlina na świąteczny stół
Boczek pieczony w rękawie z ziołowym pieprzem.
Fot. 123RF

Boczek pieczony w rękawie z ziołowym pieprzem. Domowa wędlina na świąteczny stół

Boczek pieczony w ziołowej marynacie smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pokrojony w plasterki będzie pyszną wędliną na świąteczny stół. Zobacz przepis!

Bardzo prosty sposób na przygotowanie pieczonego boczku. Idealnie smakuje na ciepło, ale i po ostygnięciu, jedzony z chlebem jak wędlina. Dzięki pieczeniu w rękawie mięso będzie bardzo miękkie i pyszne. Spróbuj koniecznie!

Jak i ile czasu piec boczek?

Boczek wieprzowy nie należy do najdroższych mięs, a po upieczeniu smakuje wybornie. Cienki kawałek boczku możesz zwinąć i zrobić roladę. Większy możesz upiec w rękawie, dzięki czemu będzie miękki i aromatyczny. 

Boczek przed pieczeniem natrzyj marynatą i odstaw na kilka godzin lub na całą noc, aby mięso przeszło smakiem i aromatem przypraw. Proponujemy zrobić pastę, mieszając olej z cząbrem lub czubrycą, majerankiem, papryką i pieprzem ziołowym i solą.

Mięso w rękawie piecz około 2 godziny. Po tym czasie rozetnij rękaw i piecz jeszcze godzinę, aby przypiekł się z wierzchu.

Boczek pieczony w rękawie z ziołowym pieprzem

50328552_m

Boczek pieczony w rękawie z ziołowym pieprzem.

123RF

Liczba porcji: 15 porcji
Czas przygotowania: 3,5 godz.

Składniki

  • 1,5 kg surowego boczku
  • 50 ml oleju 
  • łyżka cząbru lub czubrycy zielonej
  • 2 łyżki majeranku
  • po łyżce mielonej słodkiej papryki i pieprzu ziołowego 
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Surowy boczek (ze skórką) opłucz, osusz. Skórę gęsto ponacinaj. Wymieszaj na pastę olej z cząbrem lub czubrycą, majerankiem, papryką i pieprzem ziołowym. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
  2. Boczek włóż do naczynia z przygotowaną marynatą. Natrzyj go dokładnie z każdej strony. Odstaw pod przykryciem na kilka godzin lub na całą noc, aby mięso przeszło smakiem i aromatem przypraw.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury160° C. Mięso przełóż do foliowego rękawa. Umieść w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Piecz około 2 godzin. Po tym czasie rozetnij rękaw. Piecz boczek jeszcze godzinę w tej samej temperaturze.

 

Czytaj więcej