Kto raz pokusi się o zrobienie wędlin, ten już zawsze będzie kręcił nosem na sklepowe lub chociaż szykował własne mięsa na święta. Domowa poledwica zamiast sklepowej wędliny na kanapkach, to niebo w gębie.
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso oczyść. Przygotuj mieszankę peklową: sól wymieszaj z cukrem i zmiażdżonymi przyprawami, czosnkiem oraz wodą. Mięso równomiernie nastrzyknij przygotowaną mieszanką (6-8 nastrzyknięć), zalej resztą mieszanki. Odstaw na 7 dni, codziennie obracaj. Wyjmij, osusz, przewiąż sznurkiem, odwieś na dobę.
Natrzyj oliwą. Zapeklowaną, natartą olejem polędwicę możesz dodatkowo równomiernie oprószyć przyprawami (czarnym mielonym pieprzem, papryką, ziołami) i tak włożyć do wędzarki. Wędź 2 godz. w dymie w 45 st, potem 30 min w 60 st. Na koniec zaparz 60 min w wodzie 80 st. Wyjmij.
W trakcie zaparzania uwędzonych mięs zwracaj baczną uwagę na wodę , do której włożyłaś mięso, pod żadnym pozorem nie może wrzeć, a jedynie delikatnie „mrugać”.