Babka piernikowa z powidłami. Pyszne ciasto na święta Bożego Narodzenia!
01.11.2024 17:10
Korzenna babka piernikowa jest delikatnie wilgotna dzięki powidłom. To wspaniałe ciasto na święta – jego zapach i smak i od razu kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Spróbuj koniecznie!
Bardzo prosty i szybki przepis na babkę piernikową. Musisz ją zrobić w tym roku na święta!
Czym udekorować babkę?
Gotowe ciasto możesz obsypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub polewą czekoladową i posypać płatkami migdałów. Jeżeli zależy Ci, aby babka pięknie prezentowała się na świątecznym stole, możesz postawić ją obok stroika z gałązek jodłowych, a na wierzch i boki ciasta położyć owoce żurawiny i gałązki rozmarynu. Zapach świąt będzie unosił się po całym domu!
Babka piernikowa z powidłami
Liczba porcji: 12 porcji Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 szklanki mleka
200 g powideł
150 g masła
3 łyżki miodu
3 jajka
rodzynki
wódka
Przygotowanie
Do jednej miski wsyp mąkę, naturalne gorzkie kakao, sodę oraz przyprawę do piernika. Wymieszaj sypkie składniki. Do drugiej miski wlej mleko. Dodaj powidła, rozpuszczone masło i miód. Dokładnie całość rozmieszaj. Wsyp mąkę z dodatkami, zmiksuj.
Całe jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do ciasta. Wymieszaj szpatułką lub zmiksuj na najniższych obrotach. Ciasto odstaw na kilkanaście minut.
Rodzynki sparz, osącz. Skrop w miseczce odrobiną wódki (może być smakowa, np. śliwkowa, miodowa lub wiśniowa). Gdy rodzynki wchłoną alkohol, dodaj je do ciasta na babkę, wymieszaj.
Przygotuj silikonową formę do baby z kominem. Jeśli masz zwykłą foremkę, posmaruj ją tłuszczem i wysyp mąką lub bułką tartą. Napełnij przygotowanym ciastem.
Piecz ok. 60 min w temp. 175°C (górna i dolna grzałka). Ostudzoną babkę wyjmij z formy i dowolnie udekoruj, pomysłów szukaj wyżej.