Warzywa i owoce łagodzą objawy astmy i pozwalają zmniejszyć ilość zażywanych farmaceutyków. Jak powinien wyglądać zdrowy jadłospis osoby cierpiącej na astmę.
Osoby z astmą mają bardzo duży wpływ na sposób i efekty leczenia. Specjalista wybiera najlepszy dla nich preparat, ale chory sam dobiera sobie liczbę wziewów. Intensywność kuracji trzeba bowiem dopasować do objawów choroby.
W okresie zaostrzeń choroby, gdy napady duszności są częstsze lub intensywniejsze, wolno – nawet bez konsultacji z lekarzem – zwiększyć liczbę wziewów z jednego do nawet pięciu. Gdy symptomy ustępują lub są lekkie, można ich brać znacznie mniej, a nawet – okresowo – całkiem z nich zrezygnować.
Jaki jest związek astmy z dietą? Ogólne zalecania dietetyczne mówią o pięciu porcjach warzyw i owoców dziennie. Astmatycy mają dodatkowy powód, by jeść te produkty. Międzynarodowe badania wykazały, że najlepszą dla nich ilością jest siedem porcji!
Pełen warzyw i owoców jadłospis pomaga też wyciszyć objawy innych chorób autoimmunologicznych, takich jak egzema czy alergiczny przewlekły nieżyt nosa.
Co zauważyli badacze? U osób jedzących dużo warzyw, owoców, strączkowych, różnego rodzaju pestek, orzechów i pełnoziarnistych płatków znacznie rzadsze stały się astmatyczne furczenia w oskrzelach i świszczący oddech! Zmniejszył się wyciek z nosa i zmiany skórne. Objawy zmalały o połowę!
Antyoksydanty to silnie działające związki pochodzenia roślinnego, które chronią komórki przed uszkodzeniami. Zniszczeń tych mogą dokonywać wolne rodniki, powstające jako efekt przemiany materii, ale też alergeny i różnego rodzaju zanieczyszczenia. A przez nasze drogi oddechowe, z każdym wdechem, przechodzi cała masa niewidocznych gołym okiem substancji.
Antyoksydanty pomagają tworzyć rodzaj wilgotnego filtra ochronnego, osłaniającego delikatną śluzówkę w płucach i oskrzelach przed wpływami z zewnątrz. To pierwsza linia obrony naszego układu oddechowego, bo właśnie docierające do dróg oddechowych zanieczyszczenia są powodem zwiększonej produkcji wydzieliny, zwężania dróg oddechowych oraz owocującej kaszlem nadreaktywności oskrzeli.
Dlatego bogata w nie dieta chroni drogi oddechowe, a więc także oskrzela.
Jedz kolorowo! W zielonych i kolorowych warzywach i owocach kryją się takie antyoksydanty, np. alfa karoten, beta karoten, likopen, luteina, zeaksantyna czy beta kryptoksantyna. Wszystkie potrafią wzmacniać mechanizmy ochronne dróg oddechowych.
Im soczystsza i ciemniejsza barwa warzyw i owoców, tym więcej antyoksydantów. Ale najważniejsze: trzeba je jeść codziennie! Dieta przeciętnego mieszkańca Zachodu zawiera porcję owoców i dwie warzyw. Przy astmie to stanowczo za mało. Zrób doświadczenie: przy wyciszeniu choroby jedz tylko tyle tych pokarmów przez kilka dni – objawy znów się pojawią.