5 kulinarnych hitów ze śliwkami – przepisy na knedle, powidła, nalewkę, bigos i żeberka
Pyszne i proste do zrobienia powidła śliwkowe bez cukru.
Fot. 123RF

5 kulinarnych hitów ze śliwkami – przepisy na knedle, powidła, nalewkę, bigos i żeberka

Śliwki przywodzą na myśl pyszne powidła, smakowite knedle oraz smaczne nalewki. Te owoce są zdrowe, łatwe w uprawie i doskonałe na przetwory!

Śliwki są strażnikami młodości, smukłej sylwetki, poprawiają nastrój, a także dbają o kości. Do tego są dość tanie i smakują jak marzenie – nic, tylko jeść! Jeśli będziemy je spożywać regularnie, za to w umiarkowanych ilościach, z całą pewnością przysłużą się naszemu zdrowiu.

Właściwości zdrowotne śliwek

Śliwki zawierają wiele witamin, szczególnie C, A i z grupy B, mają też mnóstwo potasu, żelaza i fosforu. Suszone owoce stanowią bogate źródło błonnika, pomagają przy zaparciach i regulują przemianę materii. Wpływają też na obniżenie cholesterolu, a zawarte w nich polifenole chronią kości przed osteoporozą.

Śliwki wzmacniają również naczynia krwionośne. Warto je jeść, gdy mamy skłonność do pajączków na nogach i pękających naczynek na policzkach.

Knedle ze śliwkami

52967034_m
Knedle ze śliwkami.
123RF

Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 150 g mąki
  • 2 łyżki oleju 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 18 śliwek węgierek 
  • 200 g bułki tartej 
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Śliwki wydrylować. 40 g masła i 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, wsypać bułkę tartą i podsmażyć. Dodać cukier i cynamon.
  2. Do ziemniaków wsypać mąkę, dodać żółtka, resztę masła i sól. Ciasto zagnieść, podzielić na 18 porcji. Otoczyć nimi śliwki i uformować kulki.
  3. Do gotującej się wody wrzucić knedle, a gdy wypłyną, gotować je jeszcze przez 5 min. Podawać ciepłe od razu po przygotowaniu ze słodką posypką.

Nalewka ze śliwek

65460080_m
Nalewka ze śliwek.
123RF

Składniki

  • 1 kg cukru kandyzowanego 
  • 1 l wódki 
  • 1 kg śliwek

Przygotowanie

  1. Śliwki dokładnie umyć i wydrylować. Owoce włożyć do gąsiora, zasypać cukrem i zalać wódką, tak by przykrywała wszystkie owoce. Gąsior szczelnie zakorkować i wynieść do ciemnej piwnicy.
  2. Po upływie 6 miesięcy przepuścić nalewkę przez sito wyłożone gazą lub przez bibułę filtracyjną. Rozlać do butelek, szczelnie je zakorkować i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na co najmniej 2 miesiące.
  3. Po tym czasie trunek będzie gotowy do picia.

Powidła śliwkowe bez cukru

31216282_m
Powidła śliwkowe bez cukru.
123RF

Składniki

  • 5 kg mocno dojrzałych śliwek węgierek

Przygotowanie

  1. Śliwki wydrylować i przełożyć do garnka. Owoce ugnieść, aby zaczęły puszczać sok, i smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Całkowity czas smażenia może wynieść nawet 8 godz., dlatego proces ten warto rozłożyć na 2-3 dni.
  2. Gdy powidła staną się gęste, słoiki i zakrętki wstawić na 15 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 120°C. Następnie przełożyć powidła do słoików, zakręcić i wstawić do piekarnika na 25 min.

Żeberka na słodko

130594916_m
Żeberka ze śliwkami.
123RF

Składniki

  • 800 g żeberek wołowych
  • pęczek włoszczyzny 
  • 100 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżka sosu barbecue
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina 
  • sól 
  • pieprz
  • 1 łyżka powideł śliwkowych

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na porcje. Włoszczyznę oczyścić, zalać 1,5 l wody i gotować na małym ogniu ok. 10 min. Włożyć żeberka i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 30 min. Śliwki zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości.
  2. Kiedy zaczną się rozpadać, zmiksować. Dodać powidła i sos barbecue. Wlać wino i gotować jeszcze 2-3 min. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Żeberka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem, przykryć folią aluminiową.
  3. Piec 60 min w temp. 190°C. Wyłożyć na talerz. Można podawać z pieczonymi ziemniakami.

Bigos ze śliwkami

33394306_m
Bigos ze śliwkami.
123RF

Składniki

  • 700 g białej kapusty
  • 500 g kiszonej kapusty 
  • 300 g karkówki 
  • 50 g suszonych grzybów
  • 100 g wędzonych śliwek
  • 200 g kiełbasy jałowcowej
  • 200 g boczku 
  • 1 duża cebula
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 7-8 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 
  • 4 liście laurowe
  • 2 goździki 
  • olej

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć i odstawić na kilka godzin. Wywar przelać przez sito i zostawić na później, grzyby drobno pokroić. Kiszoną kapustę przepłukać. Odcisnąć, poszatkować, przełożyć do garnka i zalać niewielką ilością wrzątku. Gotować pod przykryciem ok. 45 min.
  2. Z białej kapusty oderwać liście, posiekać, przełożyć do garnka, zalać osolonym wrzątkiem i gotować 30 min. Kapusty połączyć, dodać grzyby z wywarem i wsypać przyprawy. Karkówkę oczyścić, pokroić w kosteczkę, oprószyć solą i podsmażyć na oleju z każdej strony. Dorzucić do garnka.
  3. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dołożyć pokrojony boczek i kiełbasę. Po kilku minutach dodać do reszty składników razem ze śliwkami i zalać bigos winem. Dusić pod przykryciem ok. 1 godz. Gotowy bigos podgrzewać ok. 15 min codziennie przez 3 kolejne dni.

 

Czytaj więcej