Wielbiciele czekają na nie przez cały rok. Słodko-kwaśne, soczyste śliwki pyszne na surowo i jako dodatek do ciast. Nic tak skutecznie nie poprawi humoru domowników, jak aromat placka ze śliwkami!
Puszysty placek ze śliwkami jest łatwy do przygotowania i niezwykle smaczny. Połączenie słodko-kwaśnych owoców z delikatnym ciastem sprawdzi się idealnie. Podajemy przepis.
Śliwki to źródło różnych witamin, m.in. A, C, E, B6 oraz K. Zawierają również polifenole, wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. Dzięki temu mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Cennym składnikiem śliwek są pektyny (rodzaj błonnika), które korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy i regulują proces trawienia. Śliwki mają niewiele kalorii, są to więc owoce idealne dla osób odchudzających się i dbających o wagę. Najzdrowsze ze śliwek są węgierki.
Składniki
Posypka:
Przygotowanie