Puszysty placek ze śliwkami – przepis na wyśmienite ciasto, pachnące cynamonem
Szybki placek ze śliwkami.
Fot. 123RF

Puszysty placek ze śliwkami – przepis na wyśmienite ciasto, pachnące cynamonem

Wielbiciele czekają na nie przez cały rok. Słodko-kwaśne, soczyste śliwki pyszne na surowo i jako dodatek do ciast. Nic tak skutecznie nie poprawi humoru domowników, jak aromat placka ze śliwkami!

Puszysty placek ze śliwkami jest łatwy do przygotowania i niezwykle smaczny. Połączenie słodko-kwaśnych owoców z delikatnym ciastem sprawdzi się idealnie. Podajemy przepis.

Dlaczego warto jeść śliwki?

Śliwki to źródło różnych witamin, m.in. A, C, E, B6 oraz K. Zawierają również polifenole, wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. Dzięki temu mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Cennym składnikiem śliwek są pektyny (rodzaj błonnika), które korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy i regulują proces trawienia. Śliwki mają niewiele kalorii, są to więc owoce idealne dla osób odchudzających się i dbających o wagę. Najzdrowsze ze śliwek są węgierki.

Szybki placek ze śliwkami

135280201_l
Szybki placek ze śliwkami.
123RF

Składniki

  • 12 dag masła
  • 16 dag drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • łyżka soku z cytryny
  • świeżo otarta skórka z połowy cytryny
  • 19 dag mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 45 dag wypestkowanych śliwek węgierek

Posypka:

  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 

Przygotowanie

  1. Masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Dodawaj stopniowo jajka i ucieraj, następnie skórkę i sok z cytryny, utrzyj. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką.
  2. Formę na ciasto posmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Wyłóż ciasto, wyrównaj. Na wierzchu układaj połówki śliwek rozcięciem do góry, posyp posypką powstałą z wymieszania cukru z cynamonem.
  3. Piecz 50 minut w temp. 160–170 st. C. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

 

Czytaj więcej