Jesienny deser w szklankach ze śliwkami i orzechami włoskimi. Prosty przepis
Jesienny deser w szklance ze śliwkami i orzechami włoskimi.
Fot. 123RF

Jesienny deser w szklankach ze śliwkami i orzechami włoskimi. Prosty przepis

Niezwykle prosty, podawany w szklankach deser z kaszą gryczaną, jogurtem greckim, śliwkami, orzechami włoskimi i pistacjami. Zrób go według naszego przepisu!

Ten deser serwuje się w bardzo oryginalny sposób – w szklankach lub słoikach. Przezroczyste naczynia doskonale wyeksponują zwartość deseru, jego piękne kolory i warstwy. Deser można jeść bezpośrednio ze szklanki, a przygotowany w słoiku zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Spróbuj koniecznie!

Jesienny deser w szklankach ze śliwkami i orzechami włoskimi

63694895_m
Jesienny deser w szklankach ze śliwkami i orzechami włoskimi.
123RF

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania:40 minut

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej 
  • po 1 szklanka mleka i soku pomarańczowego
  • 50 g orzechów włoskich 
  • kora cynamonu 
  • 3 ziarna kardamonu
  • miód
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1/2 kg śliwek 
  • 1 łyżka cukru
  • 3,5 g żelatyny 
  • pistacje

Przygotowanie

  1. Zagotuj mleko z sokiem pomarańczowym, cynamonem i kardamonem. Wsyp kaszę. Gotuj, aż wchłonie płyn (ok. 20 min). Usuń przyprawy. Dodaj posiekane orzechy (kilka odłóż) i miód do smaku, ostudź.
  2. Rozłóż do pucharków. Na kaszy umieść warstwę jogurtu doprawionego miodem.
  3. Śliwki pokrój. Gotuj z cukrem i 3-4 łyżkami wody, aż zaczną się rozpadać. Żelatynę namocz w odrobinie wody, dodaj do śliwek, rozpuść. Odstaw do stężenia. Rozłóż na jogurcie. Ozdób pistacjami i resztą orzechów.

Chrupiące przekąski z orzechami włoskimi

Jeśli zostanie Ci sporo orzechów włoskich po przygotowaniu tego deseru, możesz zrobić z nich chrupiące przekąski. Oto dwa łatwe pomysły.

Orzechy w miodzie

Upraż na suchej patelni 2 garści orzechów włoskich (pokrój je wcześniej na ćwiartki). Zdejmij z ognia. Dodaj 2 łyżki miodu (najlepiej akacjowego), wymieszaj i ostudź.

Orzechy w czekoladzie

Połam 100 g czekolady. Zalej ją 4 łyżkami kremówki. Ogrzewaj do rozpuszczenia. Wrzuć połówki 20 orzechów włoskich, wymieszaj. Wyjmij na tackę, ostudź.

 

Czytaj więcej