Miażdżycy zdecydowanie lepiej zapobiegać, niż leczyć. Oprócz leków pomogą w tym proste domowe kuracje ziołowe. Najczęściej wymagają czasu, ale efekty zazwyczaj wynagradzają nam cierpliwość i systematyczność. Napar z mniszkiem spowalnia osadzanie się płytek miażdżycowych, kuracja imbirowo-cytrynowa uszczelnia ścianki naczyń, a sok z cebuli zwalcza cholesterol. Sprawdź, jak je zrobić i stosować.
Spis treści
Nie zapomnijmy skonsultować się z lekarzem (który zalecił nam badania lub stosowanie leków przeciwmiażdżycowych) zanim zaczniemy stosować poniższe kuracje (lub jakiekolwiek inne Napar z mniszkiem, kuracja imbirowo-cytrynowa i sok z cebuli pomogą leczyć i zapobiegać miażdżycy. Sprawdź, jak je zrobić i stosowaćnaturalne metody). Niektóre z nich mogą bowiem kolidować z zażywanymi przez nas lekami. Inne z kolei mogą wymagać modyfikacji leczenia (zmniejszenia stosowanych dawek, częstszych pomiarów ciśnienia), bo mogą rozrzedzać krew.
Mniszek uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza osadzanie się płytek miażdżycowych, poprawia krążenie i odżywia mięsień sercowy. Możesz go pić zamiast zwykłej herbaty (np. z miodem).
Składniki:
Przygotowanie:
Zioła zmieszaj. 2 łyżki mieszanki zalej szklanką gorącej wody, przykryj naczynie i odstaw na 30 min. Po tym czasie przecedź.
Jak stosować?
Przy miażdżycy i chorobie wieńcowej pij po pół szklanki 2 razy dziennie 2-3 razy w tygodniu przez 2-3 miesiące. Z kolei dla wzmocnienia mięśnia sercowego (również po przebytym zawale) pij po pół szklanki naparu 3 razy dziennie przez 2-3 tygodnie. Kurację możesz stosować nie częściej niż raz na kwartał.
Zawarty w niej imbir pomaga również rozpuścić złogi znajdujące się w naczyniach. Przy okazji kuracja poprawia odporność, dlatego warto ją zacząć jesienią.
Składniki:
Przygotowanie:
Pokrój cytryny w plasterki. Umyty i obrany korzeń imbiru zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Układaj w słoju warstwami – cytryna, imbir, miód itd. Zakręcony słój odstaw do lodówki na dobę.
Jak stosować?
Pij łyżkę syropu codziennie przed śniadaniem.
Zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach, dzięki czemu reguluje ciśnienie.
Składniki:
Przygotowanie:
Obrane cebule zblenduj. Dodaj miód i posiekane orzechy. Zalej wódką. Wymieszaj i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 7 dni.
Jak stosować?
Pij po łyżce 2 razy dziennie 15 min przed posiłkiem.