Ziemniaczane purée w nowej odsłonie. Spróbuj wersji z pesto pietruszkowym
Ziemniaczane purée z pesto pietruszkowym.
Fot. 123RF

Ziemniaczane purée w nowej odsłonie. Spróbuj wersji z pesto pietruszkowym

Mus z gotowanych ziemniaków z pesto pietruszkowym z czosnkiem i orzechami to idealny dodatek do obiadu. Pasuje do mięs, ryb i ciemnych sosów. Spróbuj koniecznie!

Ziemniaczane purée z dodatkiem pietruszkowego pesto to strzał w dziesiątkę! Natka z czosnkiem i oliwą dodają ziemniakom nie tylko oryginalnego smaku, ale też cennych wartości odżywczych. Natka jest skarbnicą witaminy C i kwasu foliowego, które wzmacniają odporność, czosnek zaś zawiera substancje, które pomagają walczyć z drobnoustrojami. 

Ziemniaczane purée w pysznej i wyjątkowo zdrowej odsłonie możesz podawać do różnego rodzaju mięs, ryb lub z pieczonymi czy smażonymi warzywami. Zwykłe purée dobrze smakuje w połączeniu z ciemnymi sosami pieczeniowymi, ale purée z pesto pietruszkowym jest wyśmienite solo. 

Ziemniaczane purée z pesto pietruszkowym

110990231_m
Ziemniaczane purée z pesto pietruszkowym.
123RF

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 pęczek natki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 obrane orzechy włoskie
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka startego parmezanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, opłucz, wrzuć do garnka z posoloną wodą i ugotuj do miękkości. Opłukaną
    natkę grubo posiekaj, zblenduj z obranym czosnkiem, orzechami i oliwą. Wymieszaj z parmezanem, dopraw solą i pieprzem.
  2. Ugotowane ziemniaki odlej i od razu utłucz lub przepuść przez praskę. Wymieszaj z przygotowanym pesto. W razie potrzeby ponownie dopraw solą.

Czytaj więcej