Korzenne ciasto czekoladowe przywoła bożonarodzeniowy klimat nawet w zwykły, zimowy dzień. Nic dziwnego, jego intensywny aromat przywodzi na myśl najlepszy czekoladowy piernik. Ale ten wypiek doskonale sprawdzi się nie tylko w okresie świątecznym, ale też karnawałowym. Ciasto to także gratka dla łasuchów - jest naprawdę mocno czekoladowe, a słodyczy dodaje mu rozpływająca się polewa. Koniecznie wypróbuj go do kawy w zimowe dni!
Korzenne ciasto czekoladowe jest przepysznym połączeniem murzynka i piernika. Jest bardzo czekoladowe i słodkie, a obecność przyprawy korzennej nadaje mu niepowtarzalny smak i aromat piernikowego wypieku. Ciasto przygotowuje się naprawdę szybko i małym nakładem pracy, a wychodzi bezbłędnie!
Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy nie tylko na święta i w karnawale, ale też w zwykły, zimowy dzień. Jest też doskonałą opcją na poczęstunek, gdy przyjdą goście. Z pewnością będą równie zachwyceni!
Przyprawy korzenne kojarzą nam się przede wszystkim z niepowtarzalnym aromatem świątecznego piernika. Jednak skojarzenie ich wyłącznie z wypiekami nie jest do końca poprawne. Przyprawy korzenne to anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, wanilia, szafran oraz kardamon. Niekiedy zalicza się do nich także imbir, ziele angielskie, kurkumę, kolendrę i kmin rzymski, ale tych ostatnich nie dodajemy do ciast, ale do dań obiadowych.
Przyprawom korzennym nie służą wysoka temperatura, powietrze, światło i wilgoć. Kardamon, anyż i cynamon przechowuj więc w szczelnie zamykanych pojemnikach. Aby dłużej zachowały moc, koniecznie pozostaw przyprawy w całości, niezmielone.
Składniki:
Sposób przygotowania: