Wyśmienite i bardzo łatwe korzenne ciasto czekoladowe. Sprawdzi się nie tylko na święta!
Korzenne ciasto czekoladowe doskonale sprawdzi się na zimowe niedziele
Fot. 123rf.com

Wyśmienite i bardzo łatwe korzenne ciasto czekoladowe. Sprawdzi się nie tylko na święta!

Korzenne ciasto czekoladowe przywoła bożonarodzeniowy klimat nawet w zwykły, zimowy dzień. Nic dziwnego, jego intensywny aromat przywodzi na myśl najlepszy czekoladowy piernik. Ale ten wypiek doskonale sprawdzi się nie tylko w okresie świątecznym, ale też karnawałowym. Ciasto to także gratka dla łasuchów - jest naprawdę mocno czekoladowe, a słodyczy dodaje mu rozpływająca się polewa. Koniecznie wypróbuj go do kawy w zimowe dni!

Korzenne ciasto czekoladowe jest przepysznym połączeniem murzynka i piernika. Jest bardzo czekoladowe i słodkie, a obecność przyprawy korzennej nadaje mu niepowtarzalny smak i aromat piernikowego wypieku. Ciasto przygotowuje się naprawdę szybko i małym nakładem pracy, a wychodzi bezbłędnie!

Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy nie tylko na święta i w karnawale, ale też w zwykły, zimowy dzień. Jest też doskonałą opcją na poczęstunek, gdy przyjdą goście. Z pewnością będą równie zachwyceni!

Przyprawy korzenne - co się do nich zalicza?

Przyprawy korzenne kojarzą nam się przede wszystkim z niepowtarzalnym aromatem świątecznego piernika. Jednak skojarzenie ich wyłącznie z wypiekami nie jest do końca poprawne. Przyprawy korzenne to anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, wanilia, szafran oraz kardamon. Niekiedy zalicza się do nich także imbir, ziele angielskie, kurkumę, kolendrę i kmin rzymski, ale tych ostatnich nie dodajemy do ciast, ale do dań obiadowych. 

Jak przechowywać przyprawy korzenne?

Przyprawom korzennym nie służą wysoka temperatura, powietrze, światło i wilgoć. Kardamon, anyż i cynamon przechowuj więc w szczelnie zamykanych pojemnikach. Aby dłużej zachowały moc, koniecznie pozostaw przyprawy w całości, niezmielone.

Korzenne ciasto czekoladowe

69695103_m
Korzenne ciasto czekoladowe z polewa
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • po 150 g mąki i cukru
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 100 g czekolady
  • 1/2 szklanki mleka
  • proszek do pieczenia
  • przyprawa korzenna
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuść w rondlu razem z masłem. Zdejmij z ognia, połącz z mlekiem. Mąkę przesiej z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką przyprawy korzennej. Dodaj masę czekoladową oraz utarte z cukrem jajka, wymieszaj.
  2. Piekarnik rozgrzej do temp. 175°C. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż pergaminem (lub natłuść i wysyp mąką). Nałóż ciasto. Piecz ok. 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Udekoruj je gotową polewą czekoladową.

 

Czytaj więcej