Czy ktoś zdoła się oprzeć potrawom wyczarowanym ze świeżego bobu? Sezon na to wyjątkowe warzywo właśnie trwa!
Bób to pyszne, pełne witamin i błonnika warzywo strączkowe, po które chętnie sięgamy w sezonie letnim. Warto wiedzieć, że nasiona bobu znane są doceniane od wieków. Już w czasach starożytnych wiedziano, że pożywnego bobu nie może zabraknąć na stołach – odnaleziono go nawet w ruinach Troi!
Ze względu na wysoką ilość białka bób jest zdrowym zamiennikiem mięsa. Zawiera też solidną dawkę tak ważnego dla przyszłych mam kwasu foliowego. Aby nasiona bobu nie powodowały dolegliwości pokarmowych, w trakcie gotowania wylejmy wodę i wymieńmy ją na świeżą. Zobacz, co pysznego można zrobić z wyłuskanych ziaren bobu.
Zagnieć 1/2 kg mąki z jajkiem, szklanki wody i szczyptą soli. Wytnij krążki, nałóż farsz z 300 g gotowanego bobu, ząbku czosnku i łyżki mięty.
400 g filetu z łososia pokrój, usmaż na maśle. Dodaj 700 g gotowanego bobu, 3 ząbki czosnku, skórkę z cytryny i przyprawy, przesmaż.
200 g boczku pokrój. Usmaż z cebulą i 1 kg gotowanego bobu. Posyp szczypiorem i słonecznikiem, dopraw.