Wykorzystaj sezon na świeży bób. Oto 3 przepisy na pyszne dania z bobu
Letnie pierogi z bobem.
Fot. 123RF

Wykorzystaj sezon na świeży bób. Oto 3 przepisy na pyszne dania z bobu

Bób to pyszne, pełne witamin i błonnika warzywo strączkowe, po które chętnie sięgamy w sezonie letnim. Najczęściej jesz go z wody? Zobacz, co pysznego można zrobić z wyłuskanych ziaren.

Letnie pierogi z bobem

98369077_m
Letnie pierogi z bobem.
123RF

Zagnieć 1/2 kg mąki z jajkiem, szklanki wody i szczyptą soli. Wytnij krążki, nałóż farsz z 300 g gotowanego bobu, ząbku czosnku i łyżki mięty.

Łosoś z bobem

98369070_m
Łosoś z bobem.
123RF

400 g filetu z łososia pokrój, usmaż na maśle. Dodaj 700 g gotowanego bobu, 3 ząbki czosnku, skórkę z cytryny i przyprawy, przesmaż.

Bób z boczkiem

95282481_m
Bób z kurczakiem.
123RF

200 g boczku pokrój. Usmaż z cebulą i 1 kg gotowanego bobu. Posyp szczypiorem i słonecznikiem, dopraw.

 

Czytaj więcej