Wykorzystaj sezon na świeży bób. Oto 3 przepisy na pyszne dania z bobu
Letnie pierogi z bobem.
Fot. 123RF

Wykorzystaj sezon na świeży bób. Oto 3 przepisy na pyszne dania z bobu

Czy ktoś zdoła się oprzeć potrawom wyczarowanym ze świeżego bobu? Sezon na to wyjątkowe warzywo właśnie trwa! 

Bób to pyszne, pełne witamin i błonnika warzywo strączkowe, po które chętnie sięgamy w sezonie letnim. Warto wiedzieć, że nasiona bobu znane są doceniane od wieków. Już w czasach starożytnych wiedziano, że pożywnego bobu nie może zabraknąć na stołach – odnaleziono go nawet w ruinach Troi!

Ze względu na wysoką ilość białka bób jest zdrowym zamiennikiem mięsa. Zawiera też solidną dawkę tak ważnego dla przyszłych mam kwasu foliowego. Aby nasiona bobu nie powodowały dolegliwości pokarmowych, w trakcie gotowania wylejmy wodę i wymieńmy ją na świeżą. Zobacz, co pysznego można zrobić z wyłuskanych ziaren bobu.

Letnie pierogi z bobem

98369077_m
Letnie pierogi z bobem.
123RF

Zagnieć 1/2 kg mąki z jajkiem, szklanki wody i szczyptą soli. Wytnij krążki, nałóż farsz z 300 g gotowanego bobu, ząbku czosnku i łyżki mięty.

Łosoś z bobem

98369070_m
Łosoś z bobem.
123RF

400 g filetu z łososia pokrój, usmaż na maśle. Dodaj 700 g gotowanego bobu, 3 ząbki czosnku, skórkę z cytryny i przyprawy, przesmaż.

Bób z boczkiem

95282481_m
Bób z kurczakiem.
123RF

200 g boczku pokrój. Usmaż z cebulą i 1 kg gotowanego bobu. Posyp szczypiorem i słonecznikiem, dopraw.

Czytaj więcej