Ten omlet z bananem i jogurtem pokochasz od pierwszega kęsa. Prosty przepis krok po kroku
Omlet z bananem i jogurtem - przepis
Fot. 123 RF

Ten omlet z bananem i jogurtem pokochasz od pierwszega kęsa. Prosty przepis krok po kroku

Omlet z bananem i jogurtem to zdrowa, pyszna alternatywa dla tradycyjnych śniadań. Jest lekki, ale sycący, a jego delikatna konsystencja i naturalna słodycz sprawiają, że każdy kęs to przyjemność. Odkryj łatwy i szybki przepis na puszysty omlet z bananem i jogurtem oraz wskazówki z czym go podawać. 

 

Jeśli tak jak ja, kochasz omlety, koniecznie musisz spróbować puszystego omleta z bananem i jogurtem. Na pewno nie pożałujesz. Jego smak Cię zachwyci. Jest łatwy w przygotowaniu, sycący, lekkostrawny i bardzo pożywny - dostarcza dużo białka, błonnika, witamin i minerałów, które wspierają organizm. Idealnie sprawdza się na śniadanie dla całej rodziny lub jako posiłek po treningu.

Omlet z bananem i jogurtem nie zawiera tłuszczu, mąki ani cukru (naturalna słodycz owocu w zupełności wystarcza), więc jest też świetną opcją, jeśli chcesz zgubić dodatkowe kilogramy. Mogą go jeść również osoby na diecie bezglutenowej czy wegetariańskiej. Wszystko, co jest potrzebne to dojrzały banan, gęsty naturalny jogurt lub jogurt grecki, jajka i olej do smażenia. Cały proces zajmuje maksymalnie 15 minut. 

Omlet z bananem i płatkami owsianymi – przepis

Z czym jeść omleta z bananem i jogurtem?

Omlet z bananem i jogurtem jem solo lub z dodatkami, np. ze świeżymi owocami, bitą śmietaną, domową konfiturą, masłem orzechowym, twarożkiem lub serkiem wiejskim, jeśli chcę dostarczyć jeszcze więcej białka. Wspaniale smakuje również polany miodem i posypany cynamonem oraz orzechami.  

Jak wzbogacić smak omleta z bananem i jogurtem?

Omlet z bananem i jogurtem jest pyszny sam w sobie, ale czasem podkręcam jego smak, dodając do masy: posiekane suszone owoce (daktyle, żurawinę, figi), świeże owoce (maliny, truskawki, borówki), orzechy, nasiona chia, siemię lniane, ziarna słonecznika, pestki dyni lub, gdy najdzie mnie ochota na słodkie, posiekaną czekoladę lub łyżeczkę kakao. Takie towarzystwo sprawia, że omlet z bananem i jogurtem jest jeszcze bardziej pożywny i jest prawdziwą ucztą dla podniebienia!

Fit naleśniki na słodko i na słono: niskokaloryczne, sycące, pyszne. Te przepisy cię zachwycą

Omlet z bananem i jogurtem - przepis 

Wskazówka: do omleta można wykorzystać zarówno gęsty jogurt naturalny, jak i jogurt grecki. Chcąc czasami zmniejszyć kaloryczność, zamieniam je na wersję light. Aby wyszedł idealny, produkty powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmuję je z lodówki na 15 minut przed przygotowywaniem. Istotne jest również, aby banany były dojrzałe i miękkie, a jajka świeże, najlepiej z wolnego wybiegu. 

Jeśli naturalna słodycz omleta będzie dla Ciebie niewystarczająca, dodaj małą łyżeczkę cukru lub słodzika np. erytrytolu lub ksylitolu. 

Czas przygotowania: 15 min

Poziom: łatwy

Składniki:

  • 1 dojrzały banan,
  • 2 jajka rozm. M,
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego,
  • olej lub oliwa do smażenia,
  • szczypta soli. 

Sposób przygotowania:

  1. Banana zblenduj razem z jogurtem naturalnym na gładką masę. 
  2. W osobnej misce ubij jajka ze szczyptą soli. Ubijaj na średnich obrotach ok. 8 minut do pojawienia się pęcherzyków powietrza. 
  3. Następnie do masy bananowo-jogurtowej, partiami dodawaj ubite jajka i delikatnie mieszaj szpatułką.
  4. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju.
  5. Wlej masę na patelnię i smaż na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru z obu stron.

Kalorie: ok. 285 kcal

Białko: 15g

Węglowodany: 25g

Tłuszcze: 12g

omlet z bananem i jogurtem - przepis krok po kroku 116789744_m

Omlet z bananem i jogurtem 
fot. 123 RF

 

Czytaj więcej