Te odmiany ogórków są niezwykłe!  Jaki mają smak i właściwości?
Ogórki z kolcami.
Fot. 123RF

Te odmiany ogórków są niezwykłe! Jaki mają smak i właściwości?

Sezon na ogórki trwa – a niektóre ich odmiany zaskakują swoim wyglądem! Choć nazywa się je  ogórkami, to nie przypominają zielonych warzyw znanych nam z babcinych grządek. Mogą być pokryte meszkiem, kolcami lub brodawkami, a także żeberkowane, kuliste, podłużne, a nawet poskręcane. Czy wszystkie są jadalne? Zobacz fantazyjne odmiany ogórków i poznaj ich właściwości.

Ogórek jest jednym z najczęściej spotykanych warzyw w polskich ogródkach. Istnieją jednak rośliny, w nazwie których występuje słowo „ogórek”, a które swoim wyglądem znacznie odbiegają od naszych wyobrażeń. Niektóre z nich faktycznie są ogórkami w ścisłym tego słowa znaczeniu, inne zaś stanowią botaniczne odmiany melona.

Jedne są słodkie w smaku, drugie kwaskowate, o lekko cytrusowym posmaku, a jeszcze inne gorzkie. Ich miąższ otoczony jest skórką o różnych barwach: żółtej, jasnozielonej czy ciemnozielonej. Istnieją też dwukolorowe. Mogą być gładkie, pokryte meszkiem, kolcami lub brodawkami, a także żeberkowane, kuliste, podłużne, a nawet poskręcane!

Ogórki z kolcami

Wyglądają zjawiskowo, ale czy są jadalne? Warto przyjrzeć się bliżej tym intrygującym, egzotycznym okazom.

Kolczasty ogórek kiwano

To dziwaczny owoc o zielonym miąższu zawierającym setki nasion. W smaku jest podobny do melona, kiwi i ogórka, zaś jego zapach przypomina banan. Zawiera dużo witaminy A, B, C oraz P. Korzystnie wpływa na wątrobę, nerki i układ krwionośny.

83369655_m
Kiwano.
123RF

Ogórek arabski (ogórek jeżyk)

W krajach tropikalnych jest popularnym warzywem. Pamiętajmy jednak, że odmiany, których nasiona dostępne są w naszej strefie klimatycznej, pełnią jedynie funkcję dekoracyjną – ich owoce nie nadają się do spożycia!

153466267_m
Ogórek jeżyk.
123RF

Ogórek antylski

Jego kuliste, pokryte mięsistymi kolcami owoce również przypominają jeże. W odróżnieniu od ogórka arabskiego jest jednak jadalny. W smaku przypomina zwykły ogórek, lecz ma lekko cytrynowy posmak.

110173245_m
Ogórek antylski.
123RF

Ogórki o ciekawych kształtach

Jeśli chcemy nieco urozmaicić letnie kanapki czy sałatki, sięgnijmy po oryginalne odmiany ogórków. Ich smak nie odbiega od tych tradycyjnych, a wygląd na pewno przykuje uwagę bliskich, których poczęstujemy tymi pysznościami.

Ogórek 'Lemon'

To średnio wczesna ozdobna odmiana ogórka zwyczajnego. Wytwarza jędrne, chrupkie, kuliste owoce o cienkiej, cytrynowożółtej skórce. Owocuje długo i obficie – ostatnie plony zbiera się w drugiej połowie sierpnia. Warzywa nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do konserwowania na zimę.

22443333_m
Ogórek 'Lemon'.
123RF

Ogórek melonowy

To botaniczna odmiana melona, której wydłużone, żebrowane owoce w smaku przypominają ogórka i mają podobne do niego wymagania uprawowe. Ich jasnozielona skórka jest gładka, ale pokryta delikatnym meszkiem. Wyjątkowo ciekawą odmianą jest poskręcany ogórek Armenian Yard Long.

109927058_s
Armenian Yard Long
123 RF

Ogórki o białej skórce

Oprócz tych tradycyjnych, zielonych, stosunkowo często uprawia się odmiany o białej skórce, takie jak White Wonder, Long White czy Miniature Wonder. Ich owoce osiągają do 20 cm długości i kształtem przypominają zwykłe ogórki. Uprawia się je niemal tak samo i zastosowanie w kuchni również mają podobne. Różnią się właściwie tylko kolorem skórki.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Evan Gregoire (@farmerevanpdx)

 

Balsamka ogórkowata

Roślina ta, nazywana też gorzkim ogórkiem, wytwarza podłużne owoce pokryte wypukłymi brodawkami. W kuchni najlepiej stosować je w niewielkich ilościach jako dodatek do smażonych, pieczonych lub duszonych dań kuchni wschodniej – są bowiem gorzkie w smaku (im dojrzalsze, tym bardziej).

155711655_m
Balsamka ogórkowata.
123RF

Ogórek meksykański

Ta roślina z rodziny dyniowatych ze względu na oryginalny wygląd bywa nazywana miniarbuzem. Jest jednorocznym pnączem dorastającym do ok. 2 m. Jej owoce są jadalne i charakteryzują się ogórkowym smakiem z nutą orzeźwiającej, limonkowej kwaskowatości. Jak go jeść? Można spożywać go na surowo razem z chrupiącą skórką. Świetnie sprawdza się jako dodatek do twarożków i sałatek.

154370731_m
Ogórek meksykański.
123RF

Czytaj więcej