Szybkie sałatki z kaszą i mrożonymi warzywami – idealne, gdy jesteś na diecie
Sałatka z kaszą jaglaną i mrożonym kalafiorem.
Fot. 123RF

Szybkie sałatki z kaszą i mrożonymi warzywami – idealne, gdy jesteś na diecie

Kasze powinny koniecznie znaleźć się w naszej diecie. Dostarczają nam wiele cennych mikroelementów, a większość ma niski indeks glikemiczny, co jest ważne dla cukrzyków i osób z insulioopornością. Gotowe mieszanki warzyw oszczędzą nasz czas i pieniądze. Proponujemy sałatkę z kaszą i mieszanką węgierską, sałatkę z kaszą jaglaną i mrożonym kalafiorem oraz sałatkę z kaszą gryczaną i mrożonką kalafiorowo-brokułową.

Sałatka z kaszą i mieszanką węgierską

duet

Sałatka z kaszą i mieszanką węgierską.

123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej, bulgur albo jaglanej
  • 1 opakowanie węgierskiej mrożonki warzywnej (np. z pomidorami, papryką, cebulą, marchewką, zieloną fasolką), może być też mieszanka włoska
  • 5-6 łyżek zielonego groszku z puszki
  • sól
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Sos:

  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • po szczypcie mielonej ostrej papryki i pieprzu
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę przepłucz na sitku pod zimną bieżącą wodą. Wsyp do garnka, dodaj dużą szczyptę soli, listki laurowe, ziele angielskie i suszony rozmaryn. Zalej 1 i 1/2 szklanki wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
  2. W drugim garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Na wrzątek wsyp zamrożone warzywa. Zmniejsz płomień i gotuj 10 minut (pamiętaj, żeby wody było tylko tyle, by przykryła warzywa – większa ilość spowoduje, że zostaną w niej cenne witaminy z warzyw).
  3. Przygotuj sos (możesz to zrobić dzień wcześniej): zmiksuj wszystkie składniki na gładko. Jeśli sos jest za gęsty, wymieszaj go z 1-2 łyżeczkami wody. Przelej do słoika i trzymaj w lodówce.
  4. Odcedź warzywa, z kaszy wyjmij listki laurowe i ziele angielskie. Wymieszaj ją z jarzynami i groszkiem, przestudź. Polej przygotowanym sosem, ponownie dokładnie wymieszaj. Do sałatki możesz też dodać ulubione pikle, np. małe ogórki konserwowe.

Sałatka z kaszą jaglaną i mrożonym kalafiorem

jaglanka

Sałatka z kaszą jaglaną i mrożonym kalafiorem.

123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 20 dag mrożonych różyczek kalafiora
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki łuskanych pistacji lub innych orzechów, np. ziemnych bez soli, nerkowca, laskowych,
    włoskich
  • 2 łyżki nasion słonecznika albo pestek dyni
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
  • ewentualnie ziarenka z 1/2 granatu
  • sól

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • mielony pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą zimną wodą. Wsyp do garnka, dodaj dużą szczyptę soli. Zalej 1 szkl. wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
  2. W drugim garnku zagotuj posoloną wodę. Wsyp różyczki kalafiora i gotuj 3 minuty. Odcedź, a gdy kalafior ostygnie, zetrzyj na tarce o dużych otworkach, wymieszaj z ugotowaną kaszą. Grubo posiekane orzechy wsyp na suchą patelnię razem z pestkami słonecznika lub dyni. Mieszając, upraż. Dodaj do kaszy razem z suszoną żurawiną, dobrze wymieszaj.
  3. Przygotuj sos: czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Utrzyj z sokiem z cytryny, miodem i ziołami. Dopraw pieprzem i szczyptą soli. Połącz z oliwą, odstaw na 5 minut. Sałatkę przełóż do salaterki. Polej sosem, wymieszaj. Wierzch posyp natką i granatem. Schłodź przed podaniem.

Sałatka z kaszą gryczaną i mrożonką kalafiorowo-brokułową

gryczanka
Sałatka z kaszą gryczaną i mrożonką kalafiorowo-brokułową.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 opakowanie mrożonki warzywnej typu zupa kalafiorowo-brokułowa (albo po 1 szklanki mrożonych osobno: brokuła, kalafiora i marchewki)
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka masła (najlepiej klarowanego)
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru (albo 1/2 łyżeczki imbiru mielonego)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • mielony pieprz
  • sól
  • olej
  • opcjonalnie szczypiorek i natka pietruszki

Sos:

  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • szczypta mielonego kuminu
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka, wlej 2 szklanki wody. Dodaj kurkumę, 1/2 łyżeczki soli i dużą szczyptę mielonego pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Cebule obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło z 1 łyżką oleju. Na tłuszczu zeszklij cebulę. Przełóż do ugotowanej kaszy razem z imbirem, dobrze wymieszaj.
  2. W garnku zagotuj 2 szkl. lekko posolonej wody. Na wrzątek wsyp mrożone warzywa, gotuj na półmiękko, ok. 8 minut. Odcedź, dodaj do kaszy, wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki. Przygotuj sos: wyciśnij sok z cytryny. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W miseczce połącz sok z czosnkiem i musztardą. Dodaj kumin oraz sól i pieprz do smaku. Wlej oliwę, wymieszaj. Sosem polej sałatkę, ew. posyp zieleniną.

Sałatka z kaszą, mrożonym brokułem i bakaliami

miks
Sałatka z kaszą, mrożonym brokułem i bakaliami.
123RF

Składniki na 6 porcji:

  • 1 opakowanie (40 dag) mrożonych różyczek brokuła
  • 2 jabłka
  • 10 dag mrożonej żurawiny (ewentualnie suszonej)
  • 2/3 szklanki drobnej kaszy jęczmiennej albo jaglanej
  • 1/2 szklanki ulubionych orzechów (mogą być mieszane lub połączone np. z pestkami dyni albo słonecznika
  • 10 dag sera typu feta, twarogu koziego albo innego białego sera
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie:

  1. Kaszę przepłucz na sitku pod zimną bieżącą wodą. Wsyp do garnka, dodaj dużą szczyptę soli. Zalej 1,5 szklanki wody i gotuj pod przykryciem 15 minut. Do drugiego garnka wsyp żurawinę. Zalej wodą (tylko tyle, by przykryła owoce). Dodaj miód i gotuj na małym ogniu do miękkości (ok. 15 minut). W trzecim garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć różyczki brokuła i gotuj 10 minut. Odcedź na durszlaku i od razu przelej zimną wodą, osącz.
  2. Odcedź żurawinę, kompotu nie wylewaj. Dodaj do niego oliwę, po dużej szczypcie soli i pieprzu (i ew. jeszcze miód do smaku). Do ciepłego sosu wsyp posiekane orzechy, odstaw. Jabłka umyj, rozetnij, usuń gniazda z pestkami. Owoce pokrój w większą kostkę, skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z brokułami i żurawiną. Do salaterki wsyp kaszę. Na nią wyłóż brokuły z dodatkami. Zalej sosem z orzechami. Ser pokrusz, posyp nim sałatkę.
  3. Sałatka zyska jeszcze lepszy smak, gdy posypiesz ją prażoną cebulką albo płatkami wędzonej papryki.

Czytaj więcej