Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: Ptysiowe gniazdka z farszem z Pasztetu Sokołów Naturrino
Ptysiowe gniazdka z farszem z Pasztetu Sokołów Naturrino
Fot. Mat. prasowe

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: Ptysiowe gniazdka z farszem z Pasztetu Sokołów Naturrino

Ten przepis znajdzie się na wszystkich zdjęciach z Wielkanocy! Ptysiowe gniazdka z farszem z Pasztetu Sokołów Naturrino wyglądają spektakularnie, kolorowo i smacznie łączą słodkie i wytrwane smaki. Wypróbuj nasz przepis.

Wielkanocny pasztet w nowoczesnej odsłonie podawany w postaci ptysiowych gniazdek z farszem to najlepszy pomysł na wielkanocną przekąskę. Łączy w sobie tradycję polskiej kuchni z egzotyczną nutą w postaci owoców pigwowca i płatków migdałowych. To nieoczywiste połączenie świetnie smakuje, a na dodatek bardzo efektownie się prezentuje na świątecznym stole. Ptysiowe gniazdka z farszem z pasztetu przygotujesz dość szybko, a wyśmienity smak zrekompensuje poświęcony czas. 

Ptysiowe gniazdka z farszem z pasztetu 

Ptysiowe gniazdka z farszem z pasztetu 2
Ptysiowe gniazdka z farszem z pasztetu 
Fot. materiały partnera

Czas przygotowywania: 30 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 1 opakowanie pasztetu pieczonego Sokołów Naturrino (200 g)
  • 160 ml wody
  • 90 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki serka śmietankowego puszystego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • 6 łyżek ugotowanych tartych buraków
  • 1 kiwi
  • 6 plasterków owoców pigwowca z syropu
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • listki rozmarynu do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W rondelku zagotowujemy wodę z masłem i solą. Dodajemy mąkę i utrzymujemy na ogniu przez około 3 minuty, cały czas dynamicznie mieszając/ucierając łyżką. Kiedy ciasto stanie się szkliste i będzie odchodzić od ścianek garnka, odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia się składników.
  3. Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy gniazda o średnicy około 7-8 cm, zachowując dość duże odstępy. Ciasto możemy nałożyć również łyżką.
  4. Gniazdka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190° C (grzanie góra-dół) przez około 20-25 minut. Pasztet rozgniatamy widelcem wraz z serkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Kiwi obieramy, kroimy na półplasterki. Owoce pigwowca osuszamy. Buraki dobrze odciskamy.
  5. Połowę powierzchni przestudzonych gniazdek pokrywamy pastą z pasztetu, drugą połowę burkami. Pastę obsypujmy płatkami migdałowymi, układamy kiwi, pigwowca i dekorujemy rozmarynem.

Więcej przepisów na wielkanocne przysmaki można znaleźć na stronie marki Sokołów.

Czytaj więcej