Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: Soczysta pieczeń ze schabu z dodatkiem fioletowych ziemniaków
Marta Rogacewicz
03.04.2023 08:05
Pieczeń ze schabu to wspaniały pomysł na wielkanocny obiad. W towarzystwie fioletowych ziemniaków tworzy dekoracyjną i przepyszną świąteczną potrawę, której smak podkręcają słodkie dodatki, takie jak gruszka i konfitura brzoskwiniowa. Jak przygotować soczystą pieczeń ze schabu z fioletowymi ziemniakami?
Soczysta i rozpływająca się w ustach pieczeń to najlepsza opcja na świąteczny obiad. Co ciekawe, razem z nią pieczesz także fioletowe ziemniaki, gruszkę oraz cebulę, więc za jednym razem masz już gotowe całe danie obiadowe. Nie musisz osobno gotować ziemniaków, więc oszczędzasz czas, który możesz przeznaczyć na świętowanie z najbliższymi lub chwilę odpoczynku. To danie przygotujesz też naprawdę szybko, bo w zaledwie 20 minut. Potem już tylko wstawiasz na 1h 45 min do piekarnika i gotowe!
Pieczeń ze schabu
Czas przygotowywania: 20 minut + 1h 45 min. pieczenia
Składniki:
1 kawałek schabu wieprzowego bez kości „Sokołów” (ok. 1,2 kg)
2 gruszki
2 czerwone cebule
4 łyżki konfitury brzoskwiniowej
mielone płatki chili
sól
świeżo mielony pieprz kolorowy
800 g fioletowych ziemniaków
gałązki świeżego rozmarynu do dekoracji
Marynata do ziemniaków:
2 łyżeczki rozmarynu suszonego
sól
olej roślinny
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy, kroimy w ćwiartki lub ósemki, a następnie nacieramy olejem połączonym z rozmarynem i solą.
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy (postępujemy tak jak przy krojeniu na plastry, z tym że tniemy do 3/4 głębokości mięsa tworząc harmonię). Tak przygotowany schab solimy, smarujemy 2 łyżkami konfitury i oprószamy płatkami chili oraz pieprzem (również pomiędzy plastrami).
Gruszki kroimy na półplasterki (wykrawając gniazdo nasienne), a cebulę na plastry.
W każde nacięcie schabu wkładamy kawałek gruszki oraz cebuli, przekładamy do naczynia żaroodpornego, a dookoła wykładamy ziemniaki.
Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (grzanie góra-dół), po czym zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze kolejne 15 minut. Podajemy z gałązkami świeżego rozmarynu oraz pozostałą konfiturą brzoskwiniową.
Więcej przepisów na wielkanocne przysmaki można znaleźć na stronie marki Sokołów.