Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: Tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym
Tradycyjny żurek wielkanocny na zakwasie z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym
Fot. Fot. materiały partnera

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: Tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym

Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym jest podstawą wielkanocnego śniadania. Wykonany według naszego przepisu żurek z dodatkiem pysznej kiełbasy oraz boczku z Sokołowa przywodzi na myśl smaki dzieciństwa. Chrzan i śmietana dodają mu głębi i wyrazistości smaku. Ciekawą niespodzianką jest wykorzystanie jajka przepiórczego, dzięki czemu żurek zyskuje na szlachetności. Sprawdź, jak go przygotować. 

Taki żurek gości na naszym stole tylko raz w roku. Wyjątkowości nadaje mu nie tylko wielkanocna atmosfera, ale też dodatek święconki. Wypróbuj przepis na tradycyjny polski żurek wielkanocny na zakwasie z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym. Jest dokładnie taki, jaki gotowały nasze babcie, więc będzie smakować wszystkim twoim gościom. Zachwyć się jego zniewalającym smakiem i aromatem!

Tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym

_DSC4695
Tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym
Fot. materiały partnera

Porcja dla: 8 osób

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek wędzonych Sokołów
  • 1 opakowanie kiełbasy białej Naturrino Sokołów
  • 1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
  • jajka przepiórcze
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 500 ml zakwasu
  • 1 łyżka chrzanu
  • ząbek czosnku
  • śmietana 30%
  • 4 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka wrzucić do garnka, zalać wodą tak, aby je całkowicie przykryć, dodać obraną i pokrojoną na duże kawałki marchewkę i pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wywar na żeberkach i warzywach gotować przez ok. 1h.
  2. Wyjąć żeberka z wywaru i przełożyć do miski. Do garnka wlać zakwas i mieszać. Dodać szczyptę majeranku i ząbek czosnku. Gotować od czasu do czasu mieszając. Do wywaru dodać łyżkę chrzanu. Przed zagotowaniem dodać ok. 3 łyżki śmietany 30% do zabielenia. Dosypać soli i pieprzu do smaku.
  3. Kiełbasę pokroić na półplasterki, a boczek w paseczki. Na rozgrzanej patelni smażyć kiełbasę z boczkiem aż do zarumienienia. Od czasu do czasu mieszać.
  4. Następnie podsmażoną kiełbasę wraz z boczkiem z patelni wyłożyć na talerz. Zalać żurkiem. Podawać z ugotowanymi jajkami przepiórczymi.

Więcej przepisów na wielkanocne przysmaki można znaleźć na stronie marki Sokołów.

Czytaj więcej