Tradycyjny żurek wielkanocny na zakwasie z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym
Fot. Fot. materiały partnera
materiał partnera
Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: Tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym
Marta Rogacewicz
21.03.2023 09:54
Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym jest podstawą wielkanocnego śniadania. Wykonany według naszego przepisu żurek z dodatkiem pysznej kiełbasy oraz boczku z Sokołowa przywodzi na myśl smaki dzieciństwa. Chrzan i śmietana dodają mu głębi i wyrazistości smaku. Ciekawą niespodzianką jest wykorzystanie jajka przepiórczego, dzięki czemu żurek zyskuje na szlachetności. Sprawdź, jak go przygotować.
Taki żurek gości na naszym stole tylko raz w roku. Wyjątkowości nadaje mu nie tylko wielkanocna atmosfera, ale też dodatek święconki. Wypróbuj przepis na tradycyjny polski żurek wielkanocny na zakwasie z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym. Jest dokładnie taki, jaki gotowały nasze babcie, więc będzie smakować wszystkim twoim gościom. Zachwyć się jego zniewalającym smakiem i aromatem!
Tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym
Tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą i boczkiem wędzonymFot. materiały partnera
Porcja dla: 8 osób
Składniki:
0,5 kg żeberek wędzonych Sokołów
1 opakowanie kiełbasy białej Naturrino Sokołów
1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
jajka przepiórcze
1 marchewka
1 pietruszka
500 ml zakwasu
1 łyżka chrzanu
ząbek czosnku
śmietana 30%
4 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Żeberka wrzucić do garnka, zalać wodą tak, aby je całkowicie przykryć, dodać obraną i pokrojoną na duże kawałki marchewkę i pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wywar na żeberkach i warzywach gotować przez ok. 1h.
Wyjąć żeberka z wywaru i przełożyć do miski. Do garnka wlać zakwas i mieszać. Dodać szczyptę majeranku i ząbek czosnku. Gotować od czasu do czasu mieszając. Do wywaru dodać łyżkę chrzanu. Przed zagotowaniem dodać ok. 3 łyżki śmietany 30% do zabielenia. Dosypać soli i pieprzu do smaku.
Kiełbasę pokroić na półplasterki, a boczek w paseczki. Na rozgrzanej patelni smażyć kiełbasę z boczkiem aż do zarumienienia. Od czasu do czasu mieszać.
Następnie podsmażoną kiełbasę wraz z boczkiem z patelni wyłożyć na talerz. Zalać żurkiem. Podawać z ugotowanymi jajkami przepiórczymi.
Więcej przepisów na wielkanocne przysmaki można znaleźć na stronie marki Sokołów.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.