Wielkanocna tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino
Fot. Mat. prasowe
materiał partnera
Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: Wielkanocna tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino
15.03.2023 14:22
Tradycyjna biała kiełbasa w nowoczesnej formie pysznej tarty. Wielkanocna tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino to smakowity i oryginalny pomysł na wielkanocny posiłek. Jak ją przygotować? Zrobisz to w zaledwie pół godziny.
Biała kiełbasa kojarzy ci się tylko z Wielkanocnym żurkiem? Zmieńmy to! Ten wyrób doskonale nadaje się jak baza do przekąsek, a nawet farsz przepysznej tarty na słono z serem i warzywami. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na spotkanie z rodziną lub na kolację. Znakomicie smakuje zarówno podana na ciepło, jak i na zimno. To danie nie jest trudne, a z pewnością zachwyci twoich gości i przekona cię do spróbowania białej kiełbasy inaczej niż zwykle.
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło, sól, śmietanę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na blacie podsypanym mąką i wylepiamy nim natłuszczoną blachę. Wstawiamy do zamrażalnika na około 15 minut, po czym nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego kulki do pieczenia lub fasolę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez 15 minut. Zdejmujemy obciążenie oraz papier i wstawiamy na dodatkowe 13 minut.
W wysokim naczyniu miksujemy do połączenia składników jajka z serkiem i śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy wszystko z żółtym serem.
Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kiełbasy przekrawamy wzdłuż na pół i nacinamy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki, patisony osuszamy i kroimy na plasterki, a paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w talarki.
Na upieczonym spodzie rozkładamy kiełbasę, groszek, cebulę, paprykę oraz patisony. Następnie zalewamy ostrożnie masą jajeczną i posypujemy pestkami słonecznika. Pieczemy przez około 40 minut, aż masa będzie ścięta i nabierze złocistego koloru. Gotową tartę dekorujemy listkami bazylii.
Więcej przepisów na wielkanocne przysmaki można znaleźć na stronie marki Sokołów.