Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: Wielkanocna tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino
Fot. Mat. prasowe

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: Wielkanocna tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino

Tradycyjna biała kiełbasa w nowoczesnej formie pysznej tarty. Wielkanocna tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino to smakowity i oryginalny pomysł na wielkanocny posiłek. Jak ją przygotować? Zrobisz to w zaledwie pół godziny. 

Biała kiełbasa kojarzy ci się tylko z Wielkanocnym żurkiem? Zmieńmy to! Ten wyrób doskonale nadaje się jak baza do przekąsek, a nawet farsz przepysznej tarty na słono z serem i warzywami. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na spotkanie z rodziną lub na kolację. Znakomicie smakuje zarówno podana na ciepło, jak i na zimno. To danie nie jest trudne, a z pewnością zachwyci twoich gości i przekona cię do spróbowania białej kiełbasy inaczej niż zwykle. 

Wielkanocna tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino

 -
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino 
Fot. materiały partnera

Czas przygotowywania: 30 minut

Liczba porcji: 1 duża blacha lub 2 mniejsze

Składniki na kruchy spód:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 żółtka

Składniki na nadzienie:

  • 4 jajka
  • 150 g serka śmietankowego kanapkowego
  • 100 g śmietany 18%
  • 1/2 szklanki drobno tartego żółtego sera
  • 1 opakowanie Kiełbasy Białej Wieprzowej NATURRINO Sokołów
  • 6-8 patisonów konserwowych
  • 2/3 szklanki groszku mrożonego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duża papryka spiczasta
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • sól
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło, sól, śmietanę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
  2. Schłodzone ciasto wałkujemy na blacie podsypanym mąką i wylepiamy nim natłuszczoną blachę. Wstawiamy do zamrażalnika na około 15 minut, po czym nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego kulki do pieczenia lub fasolę.
  3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez 15 minut. Zdejmujemy obciążenie oraz papier i wstawiamy na dodatkowe 13 minut.
  4. W wysokim naczyniu miksujemy do połączenia składników jajka z serkiem i śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy wszystko z żółtym serem.
  5. Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Kiełbasy przekrawamy wzdłuż na pół i nacinamy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki, patisony osuszamy i kroimy na plasterki, a paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w talarki.
  7. Na upieczonym spodzie rozkładamy kiełbasę, groszek, cebulę, paprykę oraz patisony. Następnie zalewamy ostrożnie masą jajeczną i posypujemy pestkami słonecznika. Pieczemy przez około 40 minut, aż masa będzie ścięta i nabierze złocistego koloru. Gotową tartę dekorujemy listkami bazylii.

Więcej przepisów na wielkanocne przysmaki można znaleźć na stronie marki Sokołów.

Czytaj więcej