Sałatka z serem feta, pomidorami i zieloną fasolką szparagową. Prosta i pyszna
Sałatka z serem feta, pomidorami i fasolką szparagową.
Fot. 123RF

Sałatka z serem feta, pomidorami i zieloną fasolką szparagową. Prosta i pyszna

Pyszne połączenie sera feta z delikatną fasolką szparagową i świeżymi pomidorami. To przystawka, którą musisz wypróbować!

Taka sałatka to samo zdrowie na talerzu. Zobacz, jak ją przygotować!

Sałatka z serem feta, pomidorami i fasolką szparagową

30489739_m
Sałatka z serem feta, pomidorami i fasolką szparagową.
123RF

Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1/2 kg pomidorów
  • 200 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie

  1. Fasolkę szparagową oczyść, odetnij końcówki, opłucz. Wrzuć na osolony wrzątek. Dodaj gałązkę rozmarynu. Gotuj ok. 10 minut. Odlej na sicie, ostudź. Wymieszaj w misce z oliwą i zmiażdżonym czosnkiem.
  2. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki odrzucając gniazda nasienne. Dodaj do fasolki.
  3. Posyp pokruszoną fetą fasolkę i pomidory. Wymieszaj całość, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj na przystawkę.

Zielona fasolka szparagowa – dlaczego warto ją jeść?

Zielona fasolka szparagowa wiele witamin (A, C, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy), minerały: wapń, żelazo, mangan, magnez, cynk i fosfor, a także elektrolity (sód i potas). To także źródło antyoksydantów i flawonoidów.

Jedzenie zielonej fasolki szparagowej zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i nowotwory, chroni nasz organizm przed infekcjami wzmacniając jego odporność. Jest też zalecana dla osób cierpiących na cukrzycę czy insulinooporność, bo ma niski indeks glikemiczny. Jest też niskokaloryczna, co jest dobrą wiadomością dla osób dbających o linię.

 

 

Czytaj więcej