Śledzie z fasolką – szybka przekąska z charakterem
Śledzie z fasolką.
Fot. 123RF

Śledzie z fasolką – szybka przekąska z charakterem

Śledzie z fasolką to idealna przekąska. Szybka i łatwa w przygotowaniu, i jaka zdrowa! Bo śledzie to bogactwo kwasów Omega 3.

Śledzie z fasolką

sledzie z fasolka
Podpis
Źródło

Składniki

  • 450 g matiasów
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • papryczka chili
  • 3 łyżki keczupu
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • puszka czerwonej fasolki (250 g po odsączeniu)
  • łyżka posiekanej natki

Przygotowanie

  1. Śledzie opłucz z zalewy (solone z beczki wcześniej namocz w wodzie z dodatkiem mleka) i pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj lub pokrój w piórka. Posiekaj czosnek i chili.
  2. Cebulę wrzuć na zimny olej, podgrzewaj na wolnym ogniu przez 5 minut, żeby ją zeszklić, a nie przyrumienić. Dodaj czosnek i chili, duś razem przez 2 minuty. Dodaj keczup i ocet, wymieszaj, zdejmij z palnika, wystudź.
  3. Fasola dokładnie opłucz i osącz, wymieszaj ze śledziami i zimnym sosem. Takie śledzie najlepiej odstawić na kilka godzin lub całą noc, żeby nabrały smaku. Do śledzi możesz dodać też pestki słonecznika albo dyni, kukurydzę lub ugotowane ziemniaki.

 

Czytaj więcej