Horiatiki to bardzo prosta i szybka grecka sałatka. Jest lekka i odświeżająca. Najlepiej smakuje w lecie, ponieważ w sezonie wakacyjnym dostaniemy świeże, soczyste i dojrzałe od słońca warzywa.
Horiatiki to bardzo prosta i szybka grecka sałatka. Jest lekka i odświeżająca. Najlepiej smakuje w lecie, ponieważ w sezonie wakacyjnym dostaniemy świeże, soczyste i dojrzałe od słońca warzywa.
Horiatiki to tradycyjna sałatka grecka. W dosłownym tłumaczeniu nazwa oznacza wiejską sałatkę i taka powinna być – cechuje ją prostota składników, które powinny być świeże i najwyższej jakości. Inaczej nie będzie smakować tak dobrze.
Jak tę pyszną sałatkę przyrządza się w Grecji? Grecy do horiatiki nie dodają sałaty – jedynie pomidory, ogórki, czerwoną cebulę oraz paprykę. Horiatiki przyrządzają z serem feta. Jedynie na Cykladach zamiast fety dodaje się lokalny ser mizithra, który jest mniej słony.
Sałatki nie miesza się przed podaniem. Oliwki dodaje się w całości, najlepiej pasują oliwki kalamata. Do horiatiki nie dodaje się sosów, a jedynie polewa oliwą i doprawia oregano.
Składniki
Przygotowanie