Sałatka z kapusty i ogórków z tymiankiem. Idealna do słoików na zimę
21.09.2021 10:44
Słoiki z sałatką z kapusty i ogórków przydadzą się do obiadu, kiedy nie będziesz mieć pod ręką sezonowych warzyw. Wypróbuj ten przepis.
Taką sałatkę warzywną przygotujesz szybko w bardzo prosty sposób. Możesz ją pasteryzować tradycyjnie ma morko w garnku lub na sucho w piekarniku.
Pasteryzacja słoików na zimę
Sałatkę możesz pasteryzować na morko lub na sucho w piekarniku. Blachę wyłóż ściereczką. Ustaw słoiki (w odstępach). Ogrzewaj 30 minut w temp. 130°C.
Do przygotowywania przetworów najlepiej nada się tzw. powidlak, czyli duży garnek emaliowany z specjalnym wkładem do pasteryzacji. Dzięki niemu słoiki nie mają bezpośredniego kontaktu z gorącym dnem i nie pękają. Po jego wyjęciu w garnku możesz normalnie gotować.
Liczba porcji: 12 porcji Czas przygotowania: 45 min
Składniki
2 kg kapusty
1,5 kg ogórków
1 kg cebuli
3 czerwone lub pomarańczowe papryki
po 1 szklance cukru i octu
1,5 szklanki oleju
po 1 op. (30 g) gorczycy i czarnego pieprzu w ziarnach
2-3 łyżki soli
kilka gałązek tymianku
Przygotowanie
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj. Ogórki umyj, pokrój w plasterki (ze skórką). Obraną cebulę posiekaj w pióra. Oczyść strąki czerwonej papryki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki.
Warzywa wymieszaj w misce. Zalej je octem i olejem. Dodaj cukier, gorczycę, ziarna czarnego pieprzu, tymianek oraz sól do smaku. Ponownie dokładnie wymieszaj.
Odstaw pod przykryciem na 2-3 godziny. Przełóż do słoików wraz z sokiem, który warzywa puściły. Pasteryzuj 15 minut.