Sałatka z kapusty i ogórków z tymiankiem. Idealna do słoików na zimę
Sałatka z kapusty i ogórków do słoika na zimę.
Fot. 123RF

Sałatka z kapusty i ogórków z tymiankiem. Idealna do słoików na zimę

Słoiki z sałatką z kapusty i ogórków przydadzą się do obiadu, kiedy nie będziesz mieć pod ręką sezonowych warzyw. Wypróbuj ten przepis.

Taką sałatkę warzywną przygotujesz szybko w bardzo prosty sposób. Możesz ją pasteryzować tradycyjnie ma morko w garnku lub na sucho w piekarniku.

Pasteryzacja słoików na zimę

Sałatkę możesz pasteryzować na morko lub na sucho w piekarniku. Blachę wyłóż ściereczką. Ustaw słoiki (w odstępach). Ogrzewaj 30 minut w temp. 130°C.

Do przygotowywania przetworów najlepiej nada się tzw. powidlak, czyli duży garnek emaliowany z specjalnym wkładem do pasteryzacji. Dzięki niemu słoiki nie mają bezpośredniego kontaktu z gorącym dnem i nie pękają. Po jego wyjęciu w garnku możesz normalnie gotować.

 

Sałatka z kapusty i ogórków do słoika na zimę

54734169_m
Sałatka z kapusty i ogórków do słoika na zimę.
123RF

Liczba porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 45 min

Składniki

  • 2 kg kapusty 
  • 1,5 kg ogórków
  • 1 kg cebuli
  • 3 czerwone lub pomarańczowe papryki
  • po 1 szklance cukru i octu
  • 1,5 szklanki oleju 
  • po 1 op. (30 g) gorczycy i czarnego pieprzu w ziarnach
  • 2-3 łyżki soli
  • kilka gałązek tymianku

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj. Ogórki umyj, pokrój w plasterki (ze skórką). Obraną cebulę posiekaj w pióra. Oczyść strąki czerwonej papryki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki.
  2. Warzywa wymieszaj w misce. Zalej je octem i olejem. Dodaj cukier, gorczycę, ziarna czarnego pieprzu, tymianek oraz sól do smaku. Ponownie dokładnie wymieszaj.
  3. Odstaw pod przykryciem na 2-3 godziny. Przełóż do słoików wraz z sokiem, który warzywa puściły. Pasteryzuj 15 minut.

Czytaj więcej