Sałatka pieczarkowa na Wielkanoc: kremowa, sycąca i pełna smaku
Sałatka pieczarkowa na Wielkanoc
Fot. 123 RF

Sałatka pieczarkowa na Wielkanoc: kremowa, sycąca i pełna smaku

Jeśli planujesz w tym roku zaskoczyć gości czymś nowym, ale jednocześnie prostym i smacznym, sałatka pieczarkowa z kurczakiem będzie strzałem w dziesiątkę. Jej przygotowanie zajmuje około godziny, a efekt końcowy z pewnością zrobi wrażenie. To danie, które idealnie pasuje do wielkanocnych tradycji, a przy tym można je dowolnie modyfikować – np. dodając kukurydzę, ogórka kiszonego czy świeże zioła.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć sałatek – to klasyk, który obok jajek, żurku i pieczonych mięs dopełnia świąteczne menu. Jedną z ciekawszych propozycji jest sałatka pieczarkowa z kurczakiem, jajkami i żółtym serem. Kremowa, sycąca i aromatyczna – idealna zarówno jako przystawka, jak i danie na świąteczne śniadanie czy kolację.

Choć składniki sałatki są proste i powszechnie dostępne, ich połączenie daje naprawdę zaskakujący efekt. Bazę stanowią podsmażone pieczarki, ugotowane na twardo jajka oraz delikatny filet z kurczaka, marynowany w sosie sojowym z dodatkiem miodu, oliwy, cytryny i rozmarynu. Do tego starty żółty ser, który dodaje wyrazistości, i kremowy sos na bazie kwaśnej śmietany oraz majonezu. Całość doprawiona solą i pieprzem.

To, co wyróżnia tę sałatkę, to nie tylko smak, ale i jej uniwersalność. Można ją przygotować z wyprzedzeniem, przechowywać w lodówce i podać schłodzoną – dzięki czemu idealnie nadaje się na świąteczne spotkania w gronie rodziny. Doskonale smakuje z chrupiącym pieczywem, ale też jako samodzielna porcja. Jej kremowa konsystencja oraz skład sprawiają, że to jedna z tych sałatek, które naprawdę potrafią zaspokoić apetyt.

Jedna porcja sałatki dostarcza około 370 kcal, 28 g białka, 26 g tłuszczu i tylko 5–6 g węglowodanów. To bardzo dobra opcja dla osób, które szukają dań bogatych w białko, ale jednocześnie niskowęglowodanowych.

Sałatka jarzynowa na Wielkanoc: jak przygotować ją krok po kroku?

Sałatka pieczarkowa na Wielkanoc – przepis 

Czas przygotowania: 60 minut 

Porcje:

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 8 jajek
  • 200 g żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 600 g fileta z kurczaka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 100 ml majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Filety skrop sokiem z cytryny. Miód wymieszaj z oliwą, sosem sojowym oraz rozmarynem. Posmaruj mięso. Włóż na 1 godzinę do lodówki. Piecz 35 minut w 190°C. Wystudź.
  2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i wystudź. Pieczarki oczyść, pokrój na kawałeczki. Usmaż na maśle. Żółty ser grubo zetrzyj. 
  3. Filety z kurczaka oraz jajka pokrój w kostkę. Wymieszaj w salaterce z pieczarkami i 2/3 startego sera. Przypraw solą oraz pieprzem. Majonez połącz ze śmietaną. Polej składniki w salaterce. Przemieszaj. Lekko ugnieć łyżką. Przed podaniem sałatkę wybij na talerz. Posyp resztą sera. 

Wartości odżywcze (porcja):

Kalorie: ok. 370 kcal

Białko: ok. 28 g

Tłuszcz: ok. 26 g

Węglowodany: ok. 6 g

sałatka-pieczarkowa-na-wielkanoc-116473105_m
Sałatka pieczarkowa na Wielkanoc – przepis
Źródło: 123 RF

Czytaj więcej