Rolada szpinakowa na Wielkanoc: prosta do przygotowania, a robi wrażenie!
Rolada szpinakowa na Wielkanoc
Fot. 123 RF

Rolada szpinakowa na Wielkanoc: prosta do przygotowania, a robi wrażenie!

Rolada szpinakowa to świetny pomysł na wielkanocną przekąskę. Jest lekka, smaczna i ładnie wygląda na stole. Zielone ciasto ze szpinakiem i kremowe nadzienie z serka i chrzanu tworzą pyszne połączenie, które na pewno spodoba się Twoim gościom. Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku. 

Wśród tradycyjnych, wielkanocnych potraw coraz częściej pojawiają się także nowoczesne wariacje, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Jedną z takich propozycji jest rolada szpinakowa – efektowna, lekka przekąska, która świetnie sprawdzi się jako przystawka na świątecznym stole.

Rolada łączy w sobie intensywnie zielony biszkopt szpinakowy z kremowym, delikatnym nadzieniem serowym z wyraźną nutą chrzanu. To połączenie sprawia, że danie jest jednocześnie świeże i wyraziste – idealne jako kontrast dla cięższych, tradycyjnych potraw.

To także świetna opcja, jeśli chcesz wprowadzić do świątecznego menu coś nowego, a jednocześnie utrzymać klimat domowej kuchni. Rolada pięknie prezentuje się po przekrojeniu i z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Można ją zrobić z wyprzedzeniem, a podana na zimno smakuje równie dobrze, jak zaraz po przygotowaniu.

Śniadanie wielkanocne: co powinno znaleźć się na stole? 13 tradycyjnych potraw

Rolada szpinakowa na Wielkanoc – przepis 

Czas przygotowania: 45 minut 

Porcje: 12 

Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 450 g rozmrożonego szpinaku 
  • 1 łyżeczka masła 
  • 1 łyżka mąki 
  • 4 jajka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 300 g gęstego serka śmietankowego kanapkowego 
  • 250 g mielonego twarogu 
  • 2 czubate łyżki tartego chrzanu 
  • 1 łyżka śmietany 18% 
  • sól 
  • pieprz 
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Szpinak rozmroź, duś na maśle, aż wyparuje płyn. Wystudź. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do szpinaku. Wsyp mąkę. Masę przypraw roztartym czosnkiem oraz solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubij, domieszaj do masy szpinakowej. 
  2. Blachę wyłóż pergaminem. Rozsmaruj ciasto szpinakowe. Piecz około 15 minut w 180°C. Placek szpinakowy wystudź. Serek śmietankowy utrzyj z twarogiem i chrzanem. Dodaj śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. 
  3. Masę rozsmaruj na cieście szpinakowym. Zwiń. Roladę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 5 godzin. Roladę udekoruj.

Wartości odżywcze (porcja):

Kalorie: ok. 170 kcal

Węglowodany: ok. 5 g

Białko: ok. 9 g

Tłuszcze: ok. 12 g

rolada-szpinakowa-na-wielkanoc-29418606_m
Rolada szpinakowa na Wielkanoc
Źródło: 123 RF

 

 

Czytaj więcej