Pyszny krem cytrynowo-waniliowy do ciast i deserów. Szybki i prosty przepis [WIDEO]
Krem cytrynowo-waniliowy jest pyszny i pasuje do wielu ciast oraz deserów
Fot. 123rf.com

Pyszny krem cytrynowo-waniliowy do ciast i deserów. Szybki i prosty przepis [WIDEO]

Jeżeli potrzebujesz szybko przygotować coś słodkiego do kawy, to z pewnością powinnaś zapamiętać ten przepis na ekspresowy krem cytrynowo-waniliowy. Przygotujesz go w kilka chwil, a dodasz do praktycznie każdego ciasta i deseru. Cytryna i wanilia tworzą tu doskonały i nietuzinkowy duet, dzięki czemu zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zobacz, jak przygotować i do czego dodać masę cytrynowo-waniliową. 

Przeciwieństwa się przyciągają, także w kuchni! Jednym z takich duetów doskonałych jest cytryna i wanilia, które znajdziemy w pysznym i uniwersalnym kremie do ciast i deserów. Kwaśna i orzeźwiająca cytryna zostaje nieco złagodzona przez słodycz wanilii, dzięki czemu masa posmakuje wszystkim wielbicielom łakoci.

Krem jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu - wystarczy wrzuć do garnka wszystkie składniki i podgrzać. W ten sposób w zaledwie kilka minut możemy zrobić krem do deserów. To świetna opcja zarówno wtedy, gdy organizujemy przyjęcie dla rodziny i znajomych, jak i wtedy, gdy przyjmujemy niespodziewanych gości i nie mamy w zanadrzu nic słodkiego. 

Do czego dodawać krem cytrynowo-waniliowy?

Ten krem jest naprawdę uniwersalny. Pasuje do wielu ciast i deserów. Możemy przełożyć nim ciasto biszkoptowe lub użyć jako masy do tortu. Masa cytrynowo-waniliowa świetnie sprawdzi się także do tarty i małych tarteletek, babeczek, świetnie smakuje  połączeniu z bardzo słodką bezą nadając deserom lekki, kwaskowy smak. W tym celu możemy nią przełożyć małe bezy i postawić na stole jako deser do kawy - pyszny i efektowny. Masa jest gęsta, więc nie ma obaw, że wypłynie z deseru i będzie nieestetycznie wyglądać. 

Krem cytrynowo-waniliowy pasuje też do praktycznie wszystkich deserów. Świetnie komponuje się z lodami, bitą śmietaną i ciastkami biszkoptowymi. Krem może nam też posłużyć jako jedna z warstw efektownych kolorowych deserów w szklankach lub pucharkach z galaretkami owocowymi, galaretką mleczną lub sernikiem na zimno. 

Ponadto masa może nam posłużyć jako dekoracja ciast i deserów dodająca trochę niebanalnego smaku. Odrobina kremu cytrynowo-waniliowego wystarczy, by nadać ciekawy posmak szarlotce na ciepło z bitą śmietaną czy pysznemu sernikowi. 

Przepis na krem cytrynowo-waniliowy

 

Składniki:

  • 4 żółtka
  • sok z 1 cytryny
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 60g masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 150 ml wody
  • ziarenka z laski wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Wlej do garnka wodę i dodaj skrobię ziemniaczaną. Całość wymieszaj, aby nie powstały grudki. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki.
  2. Całość podgrzej cały czas mieszając do połączenia się składników. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia i pozostaw do ostygnięcia. 
  3. Przygotowany krem możesz zużyć od razu lub przelać do słoika i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 5 dni. 

 

Czytaj więcej