Pyszne i zdrowe dania z mandarynkami – na obiad, podwieczorek, kolację
Mandarynki są doskonałym dodatkiem nie tylko do deserów, ale też dań obiadowych.
Fot. 123RF

Pyszne i zdrowe dania z mandarynkami – na obiad, podwieczorek, kolację

Mandarynki mają wiele właściwości leczniczych. Ten mały cytrus jest zwykle słodszy niż jego krewniacy, a w swoim wnętrzu kryje prawdziwą bombę cennych substancji. Tylko mandarynki zawierają nobiletynę – flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń. A to nie wszystko. Dlaczego warto je jeść? Zobacz przepisy na dania z mandarynką na obiad, podwieczorek i kolację.

Mandarynki warto jeść przez cały sezon (od grudnia do marca), bo są bardzo zdrowe. I mimo, że są słodkie, mają niski indeks glikemiczny. Dlatego są dobre nawet dla osób cierpiących na cukrzycę. Ale uwaga! Jemy nie więcej niż 3 mandarynki dziennie. W nadmiarze powodują zgagę, wzdęcia i niestrawność. Zobacz, dlaczego jeszcze warto jeść mandarynki. Wypróbuj nasze przepisy na zdrowe dania z mandarynką – na obiad, podwieczorek, kolację.

6 powodów dla których warto jeść mandarynki

Mandarynki to prawdziwe bomby witaminowe. Oto 6 powodów, dla których warto je jeść:

  1. Mandarynki zawierają przeciwutleniacz nobiletynę. Zapobiega on odkładaniu się tłuszczów w wątrobie i zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i miażdżycę.
  2. Mandarynki są źródłem błonnika i kwasów owocowych. Dzięki czemu skutecznie przeciwdziałają zaparciom i wspierają pracę jelita grubego.
  3. Mandarynki mają dużo magnezu, sodu, potasu i witanin z grupy B. Dlatego poprawiają nastrój, dobrze działają na system nerwowy oraz zapobiegają skurczom mięśni.
  4. Dzięki temu, że połowę owocu stanowi woda, regularne jedzenie mandarynek przyczynia się do poprawy nawodnienia organizmu. Są także pomocne w leczeniu nawracających infekcji dróg moczowych.
  5. Mandarynki zawierają też w dużej ilości witaminy A i C, dzięki czemu wzmacniają odporność.
  6. Witamina A chroni też wzrok i oczy przed degradacją. Zmniejsza ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Najpopularniejsze odmiany mandarynek

W sklepach znajdziemy kilka odmian mandarynek. Najczęściej są to tangerynka, satsuma, tangela i klementynka. Tangerynka jest najbardziej cierpka, klementynka ma pomarańczowy smak, tangela jest słodka, ale ma grejpfrutową nutę, a satsuma nie ma pestek.

Co zrobić ze skórką mandarynki?

Skórka mandarynki zawiera działający antynowotworowo salvestrol Q10. Skórkę najpierw moczymy 3 min w szklance wody z łyżeczką octu. Następnie w szklance wody z łyżeczką sody i płuczemy. Taką skórkę mielimy i dodajemy do ciast lub suszymy i dodajemy do herbaty.

Dania z mandarynką na obiad, podwieczorek i kolację

Schab duszony z mandarynkami

96328013_m
Schab duszony z mandarynkami.
123RF

Składniki

  • 50 dag schabu 
  • 3 mandarynki
  • 2 łyżki miodu
  • olej 
  • 2 kieliszki białego wina 
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie

Schab kroimy w plastry, solimy, pieprzymy i obsmażamy. Podlewamy winem, dodajemy miód i dusimy kwadrans.  Dodajemy obrane z błonek cząstki mandarynek i dusimy jeszcze 5 minut.

Sałatka śledziowa z mandarynkami

119754170_m
Sałatka śledziowa z mandarynkami.
123RF

Składniki

  • 3 mandarynki
  • 1 szklanka winogron
  • 50 dag matiasów 
  • 3 łyżki szczypiorku
  • łyżka orzechów włoskich
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • łyżka musztardy 
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie

Śledzie, winogrona i mandarynki kroimy. Mieszamy z resztą składników. Doprawiamy do smaku.

Ciasto z maślanką i mandarynkami

23792887_m_
Ciasto z mandarynkami.
123RF

Składniki

  • 50 dag mandarynek
  • 30 dag masła 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 6 jaj
  • 50 dag mąki 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 250 ml maślanki

Przygotowanie

Na niskich obrotach miksera miksujemy kolejno masło z cukrem, jajkami, maślanką, mąką i proszkiem. Przelewamy do formy wyłożonej papierem. Na wierzchu układamy cząstki mandarynek. Pieczemy 40-45 minut w 180 st.

Czytaj więcej