Mandarynki mają wiele właściwości leczniczych. Ten mały cytrus jest zwykle słodszy niż jego krewniacy, a w swoim wnętrzu kryje prawdziwą bombę cennych substancji. Tylko mandarynki zawierają nobiletynę – flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń. A to nie wszystko. Dlaczego warto je jeść? Zobacz przepisy na dania z mandarynką na obiad, podwieczorek i kolację.
Spis treści
Mandarynki warto jeść przez cały sezon (od grudnia do marca), bo są bardzo zdrowe. I mimo, że są słodkie, mają niski indeks glikemiczny. Dlatego są dobre nawet dla osób cierpiących na cukrzycę. Ale uwaga! Jemy nie więcej niż 3 mandarynki dziennie. W nadmiarze powodują zgagę, wzdęcia i niestrawność. Zobacz, dlaczego jeszcze warto jeść mandarynki. Wypróbuj nasze przepisy na zdrowe dania z mandarynką – na obiad, podwieczorek, kolację.
Mandarynki to prawdziwe bomby witaminowe. Oto 6 powodów, dla których warto je jeść:
W sklepach znajdziemy kilka odmian mandarynek. Najczęściej są to tangerynka, satsuma, tangela i klementynka. Tangerynka jest najbardziej cierpka, klementynka ma pomarańczowy smak, tangela jest słodka, ale ma grejpfrutową nutę, a satsuma nie ma pestek.
Skórka mandarynki zawiera działający antynowotworowo salvestrol Q10. Skórkę najpierw moczymy 3 min w szklance wody z łyżeczką octu. Następnie w szklance wody z łyżeczką sody i płuczemy. Taką skórkę mielimy i dodajemy do ciast lub suszymy i dodajemy do herbaty.
Składniki
Przygotowanie
Schab kroimy w plastry, solimy, pieprzymy i obsmażamy. Podlewamy winem, dodajemy miód i dusimy kwadrans. Dodajemy obrane z błonek cząstki mandarynek i dusimy jeszcze 5 minut.
Składniki
Przygotowanie
Śledzie, winogrona i mandarynki kroimy. Mieszamy z resztą składników. Doprawiamy do smaku.
Składniki
Przygotowanie
Na niskich obrotach miksera miksujemy kolejno masło z cukrem, jajkami, maślanką, mąką i proszkiem. Przelewamy do formy wyłożonej papierem. Na wierzchu układamy cząstki mandarynek. Pieczemy 40-45 minut w 180 st.