Pyszne desery bez pieczenia. Waniliowe miniserniczki i ptysiowiec
Waniliowe miniserniczki.
Fot. 123RF

Pyszne desery bez pieczenia. Waniliowe miniserniczki i ptysiowiec

Wystarczą świeże owoce, trochę puszystego serka i mamy gotowy deser. I nie włączamy nawet piekarnika. Dla miłośników waniliowego smaku mamy przepisy na miniserniczki i ptysiowca.

Waniliowe miniserniczki

101010978_l
Waniliowy miniserniczek.
123RF

Składniki

  • 150 g pełnoziarnistych herbatników
  • 280 g masła
  • 1 kg trzykrotnie mielonego białego sera
  • po szklance mleka i cukru pudru
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki żelatyny 
  • owoce

Przygotowanie

  1. Pokruszone herbatniki zagnieć z 30 g rozpuszczonego masła. Wylep spody małych foremek (lub średniej tortownicy). Odstaw do schłodzenia.
  2. Ser zmiksuj z cukrem pudrem. Dalej miksując, dodawaj jajka oraz resztę rozpuszczonego masła.
  3. Żelatynę rozpuść w gorącym mleku. Partiami wlewaj ją do masy serowej i cały czas mieszaj. Masą napełnij foremki. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Gotowy deser wyjmij na talerzyki, ozdób owocami.

Ptysiowiec waniliowy

79419260_l
Ptysiowiec waniliowy.
123RF

Składniki

  • 2 opakowania budyniu waniliowego 
  • 700 ml mleka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 100 g miękkiego masła
  • opakowanie słomki ptysiowej
  • cukier puder do posypania
  • kilka kropli aromatu rumowego

Przygotowanie

  1. Proszek budyniowy rozprowadź w niepełnej szklance mleka. Dodaj cukier, wymieszaj dokładnie. W rondlu zagotuj pozostałe mleko.
  2. Na wrzące mleko wlej rozprowadzony proszek budyniowy. Ugotuj gęsty budyń. Zostaw do ostudzenia. Czasem przemieszaj, by nie powstał kożuch.
  3. Miękkie masło rozmiksuj. Dodawaj partiami zimny budyń. Wlej kilka kropli aromatu rumowego, wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż słomką ptysiową, przykryj kremem. Powtórz czynność dwa razy. Ostatnią warstwę słomki posyp cukrem pudrem. Schłodź. Możesz podawać z kwaskowatym dżemem.

 

Czytaj więcej