Panna Cotta to słynny włoski deser, który możemy zrobić z polskim akcentem, czyli naszymi owocami sezonowymi. Śmietankowy mus z wyrazistą laską wanilii i smakowitym sosem ze śliwek to bogactwo doznań smakowych. Wypróbuj ten przepis!
Panna cotta z bardzo prostym sosem ze śliwek to pyszny i prosty deser. Ważne, żeby nie była zbyt słodka, bo główną rolę powinien grać w niej wyrazisty owocowy sos.
W tradycyjnej, włoskiej wersji tego deseru śmietankę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami (np. wanilia czy mus owocowy), a następnie wylewa do krągłej foremki. Po wystygnięciu otrzymaną w ten sposób „babeczkę” wykłada się do góry dnem i dekoruje, najczęściej owocami albo sosem owocowym.
Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki
Przygotowanie