Śliwkowa panna cotta. Prosty przepis na zniewalający deser
Śliwkowa panna cotta.
Fot. 123RF

Śliwkowa panna cotta. Prosty przepis na zniewalający deser

Panna Cotta to słynny włoski deser, który możemy zrobić z polskim akcentem, czyli naszymi owocami sezonowymi. Śmietankowy mus z wyrazistą laską wanilii i smakowitym sosem ze śliwek to bogactwo doznań smakowych. Wypróbuj ten przepis!

Panna cotta z bardzo prostym sosem ze śliwek to pyszny i prosty deser. Ważne, żeby nie była zbyt słodka, bo główną rolę powinien grać w niej wyrazisty owocowy sos.

Panna cotta, czyli gotowana śmietanka

W tradycyjnej, włoskiej wersji tego deseru śmietankę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami (np. wanilia czy mus owocowy), a następnie wylewa do krągłej foremki. Po wystygnięciu otrzymaną w ten sposób „babeczkę” wykłada się do góry dnem i dekoruje, najczęściej owocami albo sosem owocowym.

Śliwkowa panna cotta

105456065_m
Śliwkowa panna cotta.
123RF

Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 1/2 kg słodkich dojrzałych śliwek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 350 ml kremówki 30 proc. 
  • 1 laska wanilii
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • posiekane pistacje do dekoracji

Przygotowanie

  1. Śliwki wypestkuj, posiekaj, zasyp w rondlu cukrem. Odstaw na ok. 30 minut, doprowadź do wrzenia. Gotuj 15 min. Zmiksuj na gładki sos.
  2. Kremówkę i rozciętą laskę wanilii umieść w garnuszku. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia. Usuń wanilię. Żelatynę rozpuść w 70 ml gorącej wody. Połącz ze śmietanką i 200 ml musu śliwkowego. Rozłóż do szklanek, zastudź. Ozdób resztą musu i pistacjami.

 

Czytaj więcej