Przepis na pyszny omlet bananowy – idealny na dietetyczne śniadanie
Puszysty omlet z bananem i jajka - przepis
Fot. 123 RF

Przepis na pyszny omlet bananowy – idealny na dietetyczne śniadanie

Omlet bananowy to proste i smaczne danie, które sprawdzi się o każdej porze dnia. Robi się go błyskawicznie – wystarczą tylko trzy składniki. Sprawdź, jak krok po kroku przygotować puszysty omlet bananowy oraz jak wzbogacić jego smak.

 

Omlet bananowy to doskonała propozycja dla osób dbających o linię. Jest lekki, smaczny i pożywny - banan jest bogaty w potas oraz błonnik, natomiast jajka są źródłem białka i witamin. Dodatkowo omlet jest bardzo sycący, co pozwala uniknąć podjadania między posiłkami.

Podstawowy przepis na omlet bananowy jest bardzo prosty i wymaga tylko trzech składników: dojrzałego banana, dwóch jajek i odrobiny tłuszczu do smażenia.

Jak urozmaicić smak omleta bananowego?

Aby nadać omletowi z bananem i jajkiem wyjątkowy smak, warto eksperymentować z różnymi dodatkami i przyprawami. Można dodać np. cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową lub wanilię, które wspaniale komponują się ze słodkim owocem. Innym pomysłem jest wzbogacenie omletu o posiekane orzechy i bakalie, np. orzechy włoskie, migdały, nerkowce, żurawinę lub rodzynki.

Z czym podawać omlet bananowy?

Omlet z bananem i jajkiem można podawać na wiele różnych sposobów. Świetnie smakuje sam, ale można go również podać ze świeżymi owocami (np. z malinami, truskawkami, borówkami), jogurtem naturalnym, serkiem, dżemem, orzechami, syropem klonowym lub miodem.

Chlebek bananowy – pomysł na słodkie śniadanie

Co zrobić, żeby omlet bananowy był puszysty?

Aby omlet z bananem i jajkiem wyszedł puszysty, pamiętaj o kilku zasadach:

  • używaj świeżych jajek (najlepiej z wolnego wybiegu) i dojrzałych bananów;
  • banany powinny być zblendowane tak, by miały gładką, jednolitą konsystencję;
  • składniki muszą mieć temperaturę pokojową;
  • masę jajeczną dodawaj do bananowego puree partiami;
  • do mieszania jajek i bananów używaj rózgi lub szpatułki;
  • upewnij się, że naczynia, w których łączysz składniki są suche;
  • smaż omlet na dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, aby uniknąć przypalenia.

Omlet bananowy – przepis

Czas przygotowania: 15 min

Poziom: łatwy

Składniki:

  • 1 dojrzały banan,
  • 2 jajka rozm. M,
  • olej z pestek winogron do smażenia,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka cukru (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Banana zblenduj na gładkie puree.
  2. W osobnej misce ubij jajka ze szczyptą soli i cukru (opcjonalnie). Ubijaj na średnich obrotach ok. 8 minut do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
  3. Następnie do bananowego puree partiami dodawaj ubite jajka i delikatnie mieszaj szpatułką.
  4. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju z pestek winogron.
  5. Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż na średnim ogniu do uzyskania złotobrązowego koloru z obu stron.

Kalorie: ok. 245 kcal

Białko: 12g

Węglowodany: 24g

Tłuszcze: 10g

omlet z bananem i jajkiem - przepis 123913530_m

Puszysty omlet bananowy - przepis 
fot. 123 RF

 

Czytaj więcej