Chlebek bananowy – pomysł na słodkie śniadanie
Fot. 123rf

Chlebek bananowy – pomysł na słodkie śniadanie

Bananowy chlebek jest sycący i stanowi element prozdrowotnej diety. Banany zawierają bowiem ważne dla zachowania zdrowia składniki odżywcze, witaminy, minerały, białko i błonnik pokarmowy. Wypróbuj nasz przepis na chlebek bananowy!

Banany są bogatym źródłem witamin A, C, E, K oraz z grupy B, a także pierwiastków mineralnych, m.in. potasu, magnezu, fosforu wapnia. Zawarty w nich błonnik poprawia trawienie. Te owoce należą jednak do wysokokalorycznych, 100 g banana to aż 90 kcal. Jeśli więc liczysz kalorie, przetestuj nasz przepis na chlebek bananowy z pominięciem cukru. Ten zawarty w owocach zapewni wypiekowi delikatnie słodki smak.  

Przepis na chlebek bananowy

Składniki

  • 4 dojrzałe banany
  • jajko
  • 10 dag cukru (z cukru można całkowicie zrezygnować, banany są dostatecznie słodkie, zamiast cukru można też dodać łyżkę miodu)
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 25 dag mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu oraz masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie

  1. Jajko z cukrem utrzyj na puszystą masę. Banany dobrze rozgnieć widelcem.
  2. Do bananów dodaj przesianą mąkę, jajka, olej, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko razem wymieszaj.
  3. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Piecz ok. 35 minut w 180 st. C.

Czytaj więcej