Pierożki z ciasta francuskiego z jajkiem i cebulą dymką – pomysł na szybką przekąskę
Pierożki z ciasta francuskiego z jajkiem i cebulką dymką.
Fot. 123RF

Pierożki z ciasta francuskiego z jajkiem i cebulą dymką – pomysł na szybką przekąskę

Pierożki z ciasta francuskiego z pikantnym jajecznym farszem to idealna ciepła przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Zasmakują każdemu, a robi się je bardzo szybko.

Gotowe ciasto francuskie to jeden z tych produktów, które zawsze warto mieć w lodówce. W ekspresowym tempie można z niego przygotować pyszną wytrawną przekąskę, wykorzystując dodatki, które zwykle mamy w kuchni – jajka, szynkę, mrożony szpinak, ser.  Ale nie oszukujmy się – takie pierożki są prawdziwą bombą kaloryczną ze względu na dużą zawartość tłuszczu w cieście francuskim i w większości składników do farszu. Z tego powodu nie jest to może dobry pomysł na codzienną kolację, ale już na imprezową przekąskę – jak najbardziej! Oto przepis na pyszne kruche pierożki z ciasta francuskiego z dymką i jajkiem. 

Pierożki z ciasta francuskiego z jajkiem i cebulką dymką

161739119_m
Pierogi z ciasta francuskiego z dymkami i jajkiem.
123RF

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 pęczki dymki
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka
  • oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

  1. Ciasto rozmrażaj 25 minut w pokojowej temperaturze. Dymki oczyść, odetnij szczypiorek i posiekaj go. Cebulki pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulki i czosnek. Zdejmij z ognia.
  2. Jajka pokrój w kostkę. Wymieszaj z cebulkami, czosnkiem i szczypiorkiem. Farsz przypraw solą i pieprzem.
  3. Rozmrożone płaty ciasta rozwałkuj. Placek potnij na 12 kwadratów. Rozłóż na nich farsz. Złóż na pół. Zlep brzegi.
  4. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz około 30 minut w 180°C.

Wersja na poprawę nastroju

Jedną z przyczyn wywołujących obniżenie się nastroju i lęki jest zbyt niski poziom serotoniny pełniącej rolę neuroprzekaźnika w naszym mózgu. Aby uzupełnić jej niedobór, dodaj do farszu 20 dag pieczonego łososia. Ryba zawiera tryptofan, który jest niezbędny do produkcji serotoniny – zwanej też hormonem szczęścia.

Czytaj więcej