Pierożki z ciasta francuskiego z pikantnym jajecznym farszem to idealna ciepła przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Zasmakują każdemu, a robi się je bardzo szybko.
Gotowe ciasto francuskie to jeden z tych produktów, które zawsze warto mieć w lodówce. W ekspresowym tempie można z niego przygotować pyszną wytrawną przekąskę, wykorzystując dodatki, które zwykle mamy w kuchni – jajka, szynkę, mrożony szpinak, ser. Ale nie oszukujmy się – takie pierożki są prawdziwą bombą kaloryczną ze względu na dużą zawartość tłuszczu w cieście francuskim i w większości składników do farszu. Z tego powodu nie jest to może dobry pomysł na codzienną kolację, ale już na imprezową przekąskę – jak najbardziej! Oto przepis na pyszne kruche pierożki z ciasta francuskiego z dymką i jajkiem.
Składniki:
Przygotowanie:
Wersja na poprawę nastroju
Jedną z przyczyn wywołujących obniżenie się nastroju i lęki jest zbyt niski poziom serotoniny pełniącej rolę neuroprzekaźnika w naszym mózgu. Aby uzupełnić jej niedobór, dodaj do farszu 20 dag pieczonego łososia. Ryba zawiera tryptofan, który jest niezbędny do produkcji serotoniny – zwanej też hormonem szczęścia.