Przekąski z ciasta francuskiego na słono. Najlepsze na imprezę!
Pikantne rollsy z ciasta francuskiego z serem, szynką i pieczarkami.
Fot. 123RF

Przekąski z ciasta francuskiego na słono. Najlepsze na imprezę!

Przekąski z ciasta francuskiego sprawdzą się na każdej imprezie. Apetycznie wyglądają i wprost rozpływają się w ustach. Wypróbuj nasze przepisy na smakowite rollsy, sakiewki, ślimaczki – przygotujesz je ekspresowo.

Przekąski z ciasta francuskiego są wyjątkowo smaczne i łatwe do zrobienia. Lubimy je, ponieważ niewielkim nakładem pracy osiągamy świetny efekt! Szykujesz przyjęcie lub po prostu masz ochotę na przegryzienie czegoś słonego? Spróbuj lekko pikantnych rollsów z ciasta francuskiego z serem, szynką i pieczarkami, ślimaczków z ciasta francuskiego z żurawiną i serem lub sakiewek z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Oto najlepsze przepisy.

Szybkie i tanie przekąski z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to idealna baza do wielu potraw. Smakuje wyśmienicie zarówno na słodko, jak i na słono. Możemy przygotować z niego wytrawne rollsy, ślimaki, ciasteczka czy paluszki. Ma neutralny smak, dlatego pasują do niego niemal każde dodatki. Największą zaletą tych przekąsek jest, że przygotowuje się je zaledwie kilkanaście minut, podobnie z pieczeniem.

Pikantne rollsy z ciasta francuskiego z serem, szynką i pieczarkami

63699615_m
Pikantne rollsy z ciasta francuskiego z serem, pieczarkami i szynką.
123RF

Przygotowanie: ok. 40 minut
Kaloryczność: ok. 110 kcal
Kosz: ok. 0,80 zł/sztuka
Ilość: 60 sztuk

Składniki

  • 1 ciasto francuskie (275 g) 
  • 200-250 g cienko pokrojonej wędzonej szynki wieprzowej lub drobiowej 
  • 300 g żółtego sera w plastrach
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g rukoli
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • spora szczypta ostrej papryki w proszku lub płatkach
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych okach. Na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby i bardzo drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
  2. Ciasto francuskie rozwinąć na stolnicy i przekroić na pół. Na jednej części rozłożyć pieczarki, ser i zrolować. Drugi kawałek ciasta posypać papryką, obłożyć szynką, serem i ciasno zwinąć.
  3. Roladki pokroić na 2-centymetrowe plastry i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 12-14 min w 200°C i podać z umytą rukolą.

Ślimaki z ciasta francuskiego z żurawiną i serem

61526839_m
Przekąski z ciasta francuskiego z żurawiną i serem.
123RF

Przygotowanie: ok. 25 minut
Kosz: ok. 21 zł
Ilość: dla 6-8 osób

Składniki

  • 1 mrożone ciasto francuskie 
  • 1/2 szklanki żurawiny ze słoika (115 g) 
  • 200 g gotowanej piersi indyka 
  • 80 g sera feta
  • 2 łyżki płatków migdałowych lub sezam

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Pierś indyka pokrój na kawałki. Ciasto francuskie rozmroź i rozwiń. Wytnij z niego talarki np. kieliszkiem.
  2. Każdy talarek posmaruj 1 łyżeczką żurawiny, połóż na nim kawałek indyka i pokruszoną fetę.
  3. Wierzch udekoruj płatkami migdałów lub sezamem. Piecz ok. 20 minut, przed podaniem udekoruj przekąski świeżymi listkami ziół.

Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

50121914_m
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem.
123RF

Przygotowanie: ok. 30 minut
Kosz: ok. 25 zł
Ilość: dla 6-8 osób

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g młodego szpinaku 
  • 150 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego 
  • orzechy włoskie, najlepiej połówki 
  • mleko 
  • kilka łyżek sezamu

Przygotowanie

  1. Ciasto pokroić na kwadraty o bokach 10 x 10 cm. Szpinak umyć, sparzyć wrzątkiem i zostawić do ocieknięcia. Ser pokroić.
  2. Na każdym kawałku ciasta położyć po łyżce szpinaku, na nim ser, rogi zagiąć do góry i przycisnąć połówką orzecha.
  3. Wierzch ciastek posmarować mlekiem i ułożyć na blasze. Na koniec posypać sezamem. Piec 10-13 min w 210°C.

 

Czytaj więcej