Tarta z ciasta francuskiego z brokułami. Wygląda apetycznie, a smakuje obłędnie - musisz spróbować!
Tarta z ciasta francuskiego z brokułami.
Fot. 123RF

Tarta z ciasta francuskiego z brokułami. Wygląda apetycznie, a smakuje obłędnie - musisz spróbować!

Tarta z brokułami i ricottą to świetny pomysł na szybkie danie. Przyrządza się ją ekspresowo, bo możesz użyć do jej przygotowania gotowego ciasta francuskiego. Wygląda tak apetycznie, że ciężko się jej oprzeć. Wypróbuj nasz przepis!

Tarta z ciasta francuskiego z brokułami to pyszne danie, któremu trudno się oprzeć. Jest bardzo proste w wykonaniu. Jeżeli do naszego przepisu używasz mrożonego ciasta francuskiego, to musisz pamiętać, aby po rozmrożeniu było zimne w dotyku, ale łatwe do wałkowania. Jeśli ciasto ma temperaturę pokojową, trzeba je schłodzić w lodówce. Do dzieła!

Skąd pochodzi ciasto francuskie?

Ciasto francuskie jak sama nazwa wskazuje zostało wynalezione we Francji, a dokładniej nad Loarą, prawdopodobnie w połowie XVII w. Francuzi nazywają je „pâte feuilletée”, czyli ciastem płatkowym, ze względu na to, że składa się z wielu warstw.

Według jednej z legend ciasto francuskie powstało przez przypadek. Niedoświadczony cukiernik miał omyłkowo dodać dwa razy masło do kruchego ciasta. Inna historia mówi o tym, że ciasto francuskie to wynalazek jednego z dwóch słynnych szefów kuchni. Mógł to być żyjący w XVII w. François Pierre La Varenne, który stworzył także przepis na popularny sos beszamelowy. Ciasto to wynaleźć mógł także żyjący sto lat później kucharz Marie-Antoine Carême, który był prekursorem najelegantszej francuskiej gastronomii, tzw. „grande cuisine”. W jego książce kucharskiej znaleźć można przepis na ciasto złożone z 730 warstw przełożonych 729 warstwami masła, czyli dobrze nam znane ciasto francuskie.

Tarta z ciasta francuskiego z brokułami – przepis

82174433_m
Tarta z ciasta francuskiego z brokułami.
123RF

Liczba porcji: 10 porcji
Czas przygotowania: 20 minut + rozmrażanie ciasta 35 minut
Kaloryczność: 375 kcal

Składniki

  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 brokuły
  • 5 pomidorów
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 30 dag ricotty
  • 4 jajka
  • 1 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwiń, zostaw w pokojowej temperaturze 25 minut, aż rozmarznie. Brokuły oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Włóż je do garnka z lekko posoloną wrzącą wodą i gotuj przez 5 minut. W tym czasie pomidory umyj, potnij na kawałki. Ricottę wymieszaj ze śmietaną oraz jajkami. Domieszaj płatki migdałowe i kaszkę. Masę serową przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  2. Brokuły odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dokładnie osącz. Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkuj. Żaroodporną formę (o wymiarach 16 na 30 cm) posmaruj tłuszczem (ew. wyłóż pergaminem). Spód i brzegi formy wylep ciastem.
  3. Na cieście ułóż różyczki brokułów oraz pomidory. Warzywa zalej masą serową. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego od temp. 220°C. Piecz przez 35 minut. 

 

Czytaj więcej