Tarta z ciasta francuskiego z ricottą i pomidorkami. Przepis na pyszną i lekką przekąskę
Tarta z ciasta francuskiego z ricottą i pomidorkami.
Fot. 123RF

Tarta z ciasta francuskiego z ricottą i pomidorkami. Przepis na pyszną i lekką przekąskę

Wybierz dojrzałe pomidory, dodaj kilka prostych składników i ciesz się smakiem lata na dłużej. Wypróbuj nasz przepis na pyszną tartę i inne proste przystawki z pomidorami.

Tarta na cieście francuskim z ricottą i świeżymi pomidorami to pomysł na bardzo prostą przekąskę, która doskonale sprawdzi się jako lunch lub lekka kolacja. Dzięki soczystym pomidorkom z aromatycznymi ziołami tarta będzie wyśmienicie smakowała i pięknie się prezentowała.

Tarta z ciasta francuskiego z ricottą i pomidorkami

81544001_m
Tarta z ciasta francuskiego z ricottą i pomidorkami.
123RF

Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 1 op. gotowego ciasta francuskiego
  • 500 g sera ricotta
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka natki
  • 80 g parmezanu
  • 400 g kolorowych pomidorków czereśniowych
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ciasto rozwiń, wylep nim spód i boki prostokątnej formy. Spód przykryj pergaminem, obciąż (np. drugą foremką). Piecz 15 min w 200°C. Usuń obciążenie i pergamin, piecz jeszcze 5-7 minut.
  2. Ser ricotta utrzyj w misce ze skórką otartą z cytryny, jajkami oraz 60 g parmezanu. Dodaj grubo posiekane listki natki. Dopraw masę solą i pieprzem, wyłóż na podpieczony spód, posyp resztą sera.
  3. Pomidorki pokrój na połówki, kilka odłóż. Resztę powtykaj w masę serową. Formę wstaw do piekarnika. Piecz tartę 25-30 min w temp. 180°C. Przed podaniem udekoruj resztą pomidorków.

3 pyszne przystawki z pomidorami

Dla miłośników pomidorów mamy też inne pomysły na proste przekąski.

Grzanki z pomidorami i oliwą

Posiekaj kilka pomidorów, cebulę i 1-2 ząbki czosnku. Skrop całość oliwą, dopraw. Podawaj na grzankach.

Sałatka z ryżem, tuńczykiem w pomidorach

Ugotuj woreczek ryżu, dodaj tuńczyka z puszki, natkę, olej i przyprawy. Sałatkę podaj w wydrążonych pomidorach.

Bakłażan z serem i pomidorami

Plasterki bakłażana usmaż na patelni, ostudź. Pomidory i ser (np. mozzarella) pokrój w plastry. Ułóż kolorowe piramidki. Skrop je oliwą, oprósz solą i ziołami.

 

Czytaj więcej