Wegetariańskie tarty dla alergików – cukiniowa bez laktozy i ziemniaczana bez glutenu
Dorota Sychowiec
18.06.2021 15:58
Przepis na tarty z warzywami. Wege, bez laktozy, bez glutenu. Bezglutenowa tarta ziemniaczana na karmelu i tarta cukiniowa na puszystym spodzie bez laktozy. Możesz je jeść bezpiecznie.
Bezglutenowa tarta ziemniaczana na karmelu
Składniki
Spód:
2 szklanki mąki bezglutenowej do ciast
2 żółtka
20 dag zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
8-10 młodych ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
sól
pieprz suszony
tymianek
ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji
Przygotowanie
Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól i masło. Siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dołóż żółtka. Zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. Przygotuj nadzienie: ziemniaki cieniutko obierz, gotuj je 10 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmij, przestudź, potnij w grubsze plastry.
Cebulę obierz, posiekaj. W żaroodpornej formie rozgrzej masło z oliwą. Dodaj miód i cebulę. Chwilę podsmaż, zdejmij z ognia. W formie warstwami ułóż plasterki ziemniaków. Każdą warstwę oprósz solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.
Ciasto rozwałkuj. Przykryj nim składniki w formie. Zwisające brzegi ciasta wciśnij tak, by prawie wchodziły pod ziemniaki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 35 minut. Gotową tartę wybij na talerz jak babkę, tak by spód był górą. Przed podaniem udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu.
Tarta cukiniowa na puszystym spodzie bez laktozy
Składniki
2 płaskie szklanki mąki pszennej
ok. 1 szklanki ciepłej wody
1/2 torebki drożdży instant
2 łyżki oliwy
3 dag startego parmezanu
2 młode cukinie
1 bakłażan
3 pomidory
oliwa do skropienia warzyw
sól
pieprz
suszone zioła prowansalskie
natka do posypania
Przygotowanie
Mąkę przesiej do miseczki, dodaj ok. 1/3 łyżeczki soli oraz drożdże i starty parmezan. Wymieszaj. Wlej oliwę i dolewając, ciepłą wodę, zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
W tym czasie warzywa umyj, pokrój w plasterki. Plastry bakłażana posól. Po 20-25 minutach, kiedy puszczą sok, opłucz je i wytrzyj do sucha. Wszystkie warzywa skrop oliwą, a potem posyp solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Rozwałkuj na duży placek (śr. ok. 36 cm). Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem.
Na placku ułóż plasterki warzyw, formując z nich rozetę. Pozostaw wolny brzeg (6-7 cm). Zawiń go do środka i dobrze dociśnij (jeśli chcesz, możesz posmarować brzeg lekko ubitym białkiem i posypać makiem lub sezamem). Tartę piecz 35 minut w 180°C. Posyp natką.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.