Wegetariańskie tarty dla alergików – cukiniowa bez laktozy i ziemniaczana bez glutenu
Dorota Sychowiec
18.06.2021 15:58
Przepis na tarty z warzywami. Wege, bez laktozy, bez glutenu. Bezglutenowa tarta ziemniaczana na karmelu i tarta cukiniowa na puszystym spodzie bez laktozy. Możesz je jeść bezpiecznie.
Bezglutenowa tarta ziemniaczana na karmelu
Składniki
Spód:
2 szklanki mąki bezglutenowej do ciast
2 żółtka
20 dag zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
8-10 młodych ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
sól
pieprz suszony
tymianek
ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji
Przygotowanie
Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól i masło. Siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dołóż żółtka. Zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. Przygotuj nadzienie: ziemniaki cieniutko obierz, gotuj je 10 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmij, przestudź, potnij w grubsze plastry.
Cebulę obierz, posiekaj. W żaroodpornej formie rozgrzej masło z oliwą. Dodaj miód i cebulę. Chwilę podsmaż, zdejmij z ognia. W formie warstwami ułóż plasterki ziemniaków. Każdą warstwę oprósz solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.
Ciasto rozwałkuj. Przykryj nim składniki w formie. Zwisające brzegi ciasta wciśnij tak, by prawie wchodziły pod ziemniaki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 35 minut. Gotową tartę wybij na talerz jak babkę, tak by spód był górą. Przed podaniem udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu.
Tarta cukiniowa na puszystym spodzie bez laktozy
Składniki
2 płaskie szklanki mąki pszennej
ok. 1 szklanki ciepłej wody
1/2 torebki drożdży instant
2 łyżki oliwy
3 dag startego parmezanu
2 młode cukinie
1 bakłażan
3 pomidory
oliwa do skropienia warzyw
sól
pieprz
suszone zioła prowansalskie
natka do posypania
Przygotowanie
Mąkę przesiej do miseczki, dodaj ok. 1/3 łyżeczki soli oraz drożdże i starty parmezan. Wymieszaj. Wlej oliwę i dolewając, ciepłą wodę, zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
W tym czasie warzywa umyj, pokrój w plasterki. Plastry bakłażana posól. Po 20-25 minutach, kiedy puszczą sok, opłucz je i wytrzyj do sucha. Wszystkie warzywa skrop oliwą, a potem posyp solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Rozwałkuj na duży placek (śr. ok. 36 cm). Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem.
Na placku ułóż plasterki warzyw, formując z nich rozetę. Pozostaw wolny brzeg (6-7 cm). Zawiń go do środka i dobrze dociśnij (jeśli chcesz, możesz posmarować brzeg lekko ubitym białkiem i posypać makiem lub sezamem). Tartę piecz 35 minut w 180°C. Posyp natką.