Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to danie, które idealnie sprawdza się na śniadanie, ale równie dobrze można je podać na lekki lunch lub kolację. Jest pyszny, sycący i pełen wartości odżywczych. Sprawdź, jak zrobić go krok po kroku.
Spis treści
Śniadanie to dla mnie najważniejszy posiłek dnia, dlatego chcę, żeby był smaczny, zdrowy a jego przygotowanie nie zajmowało dużo czasu. Z tego powodu często wybieram omlet. Jednym z moich ulubionych wariantów jest omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Dla mnie to idealne połączenie. Każdy kęs to przyjemność, a jednocześnie dostarczam sobie wszystkiego, co potrzebne, aby rozpocząć dzień pełna energii.
Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jest pyszny sam w sobie, ale czasami lubię poeksperymentować z dodatkami. Dorzucam np. plastry mozzarelli, które rozpuszczają się w omlecie i nadają mu kremowości, albo świeże zioła, które sprawiają, że jest bardziej aromatyczny. Często sięgam również po awokado – wspaniale kontrastuje z smakiem pomidorów i szpinaku. Wyśmienite danie otrzymuję również z dodając podsmażone pieczarki lub kawałki grillowanego kurczaka. Każda wersja omletu ma coś wyjątkowego i jest idealnym rozwiązaniem na każdą porę dnia.
Frittata, czyli włoski omlet. 4 przepisy doskonałe na wegetariańskie śniadanie
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom: łatwy
Składniki:
Przygotowanie:
Kalorie: ok. 417 kcal
Węglowodany: 9 g
Białko: 27 g
Tłuszcz: 32,5 g