Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami: przepis na zdrowe śniadanie, który musisz wypróbować
Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Fot. 123 RF

Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami: przepis na zdrowe śniadanie, który musisz wypróbować

Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to danie, które idealnie sprawdza się na śniadanie, ale równie dobrze można je podać na lekki lunch lub kolację. Jest pyszny, sycący i pełen wartości odżywczych. Sprawdź, jak zrobić go krok po kroku. 

Śniadanie to dla mnie najważniejszy posiłek dnia, dlatego chcę, żeby był smaczny, zdrowy a jego przygotowanie nie zajmowało dużo czasu. Z tego powodu często wybieram omlet. Jednym z moich ulubionych wariantów jest omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Dla mnie to idealne połączenie. Każdy kęs to przyjemność, a jednocześnie dostarczam sobie wszystkiego, co potrzebne, aby rozpocząć dzień pełna energii. 

Jakie urozmaicić smak omleta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami? 

Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jest pyszny sam w sobie, ale czasami lubię poeksperymentować z dodatkami. Dorzucam np. plastry mozzarelli, które rozpuszczają się w omlecie i nadają mu kremowości, albo świeże zioła, które sprawiają, że jest bardziej aromatyczny. Często sięgam również po awokado – wspaniale kontrastuje z smakiem pomidorów i szpinaku. Wyśmienite danie otrzymuję również z dodając podsmażone pieczarki lub kawałki grillowanego kurczaka. Każda wersja omletu ma coś wyjątkowego i jest idealnym rozwiązaniem na każdą porę dnia. 

Frittata, czyli włoski omlet. 4 przepisy doskonałe na wegetariańskie śniadanie

Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – przepis 

Czas przygotowania: 20 minut

Poziom: łatwy

Składniki:

  • 2 jajka rozm M, 
  • 30 g świeżego szpinaku,
  • 20 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 60 g mozzarelli, 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Suszone pomidory pokrój na małe kawałki, a mozzarellę w plastry. 
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj szpinak i smaż przez kilka minut. 
  3. W misce roztrzep jajka z solą i pieprzem.
  4. Gotową masę jajeczną wlej na szpinak i smaż na średnim ogniu. 
  5. Gdy omlet zacznie się ścinać, dodaj kawałki suszonych pomidorów i plastry mozzarelli. 
  6. Gotowy omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami przełóż na talerz. 
  7. Podawaj na gorąco, sam lub z ulubionymi dodatkami. 

Kalorie: ok. 417 kcal

Węglowodany: 9 g

Białko: 27 g

Tłuszcz: 32,5 g

omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami przepis 150222055_m
Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Źródło: 123 RF

 

Czytaj więcej