Omlet ze szpinakiem i papryką – przepis na zdrowy i pyszny posiłek
Omlet ze szpinakiem i papryk
Fot. 123 RF

Omlet ze szpinakiem i papryką – przepis na zdrowy i pyszny posiłek

Omlet ze szpinakiem i papryką  to idealne rozwiązanie nie tylko na szybkie śniadanie, ale również na pożywną, lekką kolację. Jest pyszny, pełen wartościowych składników i łatwy do przygotowania. Odkryj prosty przepis i ciesz się jego wyjątkowym smakiem. 

Omlet to danie, które na stałe zagościło w mojej kuchni. Szczególnie polubiłam wersję ze szpinakiem i papryką. Jest nie tylko smaczny, ale również pełen witamin oraz minerałów.

Dlaczego warto jeść omlet ze szpinakiem i papryką?

Porcja witamin i minerałów

Szpinak bogaty jest w kwas foliowy oraz witaminy A, C, E, K, które poprawiają kondycję skóry i pomagają w utrzymaniu zdrowych kości. Papryka z kolei to doskonałe źródło witaminy C, która nie tylko wzmacnia naszą odporność, ale również przyczynia się do utrzymania młodzieńczego wyglądu.  Dodatkowo, taka kombinacja warzyw dostarcza dużo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego.

Dobre źródło białka

Białko wpływa na regenerację mięśni, utrzymanie prawidłowej masy ciała, a także dostarcza energii na cały dzień. 

Niski IG – dobra opcja dla osób dbających o poziom cukru we krwi

Omlet ze szpinakiem i papryką to posiłek o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, co ma duże znaczenie jeśli staramy się kontrolować wagę lub po prostu lepiej dbać o swoje zdrowie.

Wielki sprzymierzeniec dla skóry

Szpinak i czerwona papryka mają pozytywny wpływ na naszą skórę. Papryka, dzięki zawartości witaminy C, wspomaga produkcję kolagenu, który jest odpowiedzialny za jej elastyczność. Szpinak natomiast, z racji dużej ilości antyoksydantów, opóźnia procesy starzenia. 

Omlet z warzywami: pożywne danie pełne witamin na każdą porę dnia. Jak go zrobić?

Z czym podawać omlet ze szpinakiem i papryką?

Omlet ze szpinakiem i papryką wspaniale smakuje solo, ale można też serwować go z dodatkami, aby jeszcze bardziej podkreślić jego smak.

Z kromką pełnoziarnistego chleba

Chleb pełnoziarnisty to doskonały wybór, jeśli zależy nam na zwiększeniu spożycia błonnika i węglowodanów złożonych, które dostarczają energii na dłużej. 

Z awokado – dla większej porcji zdrowych tłuszczy

Jeśli chcesz, aby omlet był jeszcze bardziej odżywczy, dodaj do niego kawałki awokado. To źródło zdrowych tłuszczów, które wspierają funkcje mózgu, pomagają w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Awokado dostarcza również potas, który korzystnie wpływa na gospodarkę wodną organizmu i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. 

Z sałatką z pomidorów i ogórka

Sałatka z pomidorów i ogórków świetnie uzupełnia omlet. Jest lekka, orzeźwiająca, pełna witamin, a jednocześnie dostarcza niewielką ilość kalorii.

Z jogurtem naturalnym 

Omlet ze szpinakiem i papryką można również podać z łyżką jogurtu naturalnego lub greckiego. Wzbogaci go o probiotyki, które wspierają florę bakteryjną jelit. 

Omlet ze szpinakiem i papryką – przepis 

Czas przygotowania: 15 minut

Poziom: łatwy 

Składniki:

  • 2 jajka rozm. M,
  • 50 g świeżego szpinaku,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Paprykę pokrój w kostkę lub słupki i podsmaż na rozgrzanej patelni.
  2. Następnie dodaj szpinak i smaż przez kolejne 2-3 minuty. 
  3. W misce roztrzep jajka z solą i pieprzem.
  4. Gotową masę jajeczną wlej na warzywa i smaż na średnim ogniu, aż jajka się zetną (ok. 5 minut). Następnie przykryj patelnię przykrywką i smaż jeszcze ok 1-2 minut.
  5. Gotowy omlet przełóż na talerz. Podawaj gorący. 

Kalorie: ok. 230 kcal

Węglowodany: 7 g

Białko: 16 g

Tłuszcz: 16 g

Omlet ze szpinakiem i papryką przepis 222939643_m
Omlet ze szpinakiem i papryką
Źródło: 123 RF

 

Czytaj więcej