Omlet owsiany z jabłkiem - prosty przepis na pełnowartościowe śniadanie
Puszysty omlet owsiany z jabłkiem
Fot. 123 RF

Omlet owsiany z jabłkiem - prosty przepis na pełnowartościowe śniadanie

Omlet owsiany to prawdziwa bomba odżywcza, która pomoże Ci zadbać o zdrowie i sylwetkę. Jest sycący, smaczny i łatwy w przygotowaniu. Możesz go urozmaicać, dodając ulubione owoce i dodatki np. bitą śmietanę i masło orzechowe. Sprawdź, jak zrobić go krok po kroku. 

Omlet owsiany z jabłkiem to danie, które z czystym sumieniem mogę polecić każdemu, kto lubi omlety na słodko, dba o zdrowie oraz sylwetkę. Zauważyłam, że od kiedy wprowadziłam go do swojego porannego menu, mam więcej energii i lepiej funkcjonuję przez cały dzień. Jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy - dostarcza mojemu organizmowi niezbędnych witamin, błonnika i minerałów. A co najlepsze, omlet owsiany z jabłkiem jest naprawdę łatwy do przygotowania – wystarczą tylko 4 składniki!

Z czym podawać omlet owsiany z jabłkiem?

Omlet owsiany z jabłkiem najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Możesz go podawać z jogurtem naturalnym, twarogiem, serkiem wiejskim lub musem owocowym. Ja często jem omlet owsiany z dodatkiem świeżych owoców (np. borówkami, bananem, malinami) i łyżką masła orzechowego. 

Jak zrobić puszysty omlet z jabłkami? Przepis na zdrowe i szybkie śniadanie

Co zrobić, żeby omlet owsiany z jabłkiem wyszedł pyszny i puszysty?

Oto kilka wskazówek, dzięki którym, omlet owsiany z jabłkiem będzie jeszcze lepszy:

  • używaj świeżych jaj, najlepiej z wolnego wybiegu;
  • składniki powinny mieć temperaturę pokojową;
  • masę mieszaj delikatnie, bez pośpiechu;
  • do masy możesz dodać posiekane drobno orzechy (np. migdały, włoskie), siemię lniane, nasiona chia, pestki słonecznika, pestki dyni lub pokrojone daktyle; 
  • jeśli chcesz, aby był bardziej słodki, ale jesteś na diecie i unikasz cukru, wybierz erytrytol lub ksylitol;
  • naczynia, w których mieszasz składniki muszą być suche,
  • smaż na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu, aby uniknąć przypalenia. 

Omlet owsiany z jabłkiem - przepis

Czas przygotowania: 20 min

Poziom: łatwy 

Składniki:

  • 2 jajka rozm. M, 
  • małe jabłko,
  • 2 łyżki płatków owsianych (najlepiej górskich),
  • łyżeczka masła lub oleju do smażenia,
  • łyżeczka miodu/cukru/erytrytolu (opcjonalnie),
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania. 

Przygotowanie:

  1. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła, dodaj jabłko i smaż przez 3-4 minuty, aż lekko zmięknie. Jeśli chcesz, możesz dodać szczyptę cynamonu. 
  3. Uprażone jabłko wymieszaj z płatkami owsianymi i odstaw do ostudzenia.
  4. W osobnej misce ubij jajka ze szczyptą soli i cukru (opcjonalnie). Ubijaj ok. 8 minut na średnich obrotach do pojawienia się pęcherzyków powietrza. 
  5. Następnie do masy jabłkowo-owsianej partiami dodawaj ubite jajka i delikatnie mieszaj szpatułką.
  6. Wlej masę na rozgrzaną patelnię i smaż na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru z obu stron.
  7. Omlet przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem.

Kalorie: 320 kcal

Białko: 16 g

Węglowodany: 28 g

Tłuszcz: 18 g

omlet owsiany z jabłkiem 69571487_m
Omlet owsiany z jabłkiem
Źródło: 123 RF

 

Czytaj więcej