Omlet francuski z szynką: przepis na pożywny posiłek w 10 minut
Omlet francuski z szynką
Fot. 123 RF

Omlet francuski z szynką: przepis na pożywny posiłek w 10 minut

Omlet francuski z szynką to doskonały wybór na szybki, ale pożywny posiłek. Jego lekka, puszysta struktura oraz subtelny smak sprawiły, że zdobył serca wielu miłośników kuchni na całym świecie. Sprawdź, jak przygotować go krok po kroku.

Omlet francuski to danie, które zyskało ogromną popularność dzięki swojej prostocie oraz elegancji. W odróżnieniu od innych omletów, francuski omlet jest zazwyczaj przygotowywany na maśle, co nadaje mu wyjątkowej delikatności. Kluczowe jest tu zachowanie odpowiedniej tekstury – omlet powinien być puszysty, a jednocześnie lekko wilgotny w środku. Ważnym elementem przygotowania jest również technika smażenia – omlet francuski nie może być zbyt ścięty ani przypalony.

Jednym z najlepszych dodatków, który świetnie się z nim komponuje jest szynka. Dzięki niej omlet nabiera wyrazistego smaku, a jednocześnie pozostaje lekki. Wystarczy kilka plasterków dobrej jakości wędliny, aby nadać daniu niepowtarzalny charakter. Idealnie pasują np. szynka parmeńska i szynka gotowana. 

Jak wzbogacić smak omleta francuskiego z pieczarkami?

Omlet francuski z szynką można wzbogacić o inne składniki, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej pożywny i aromatyczny. Świetnie sprawdzą się m.in. ser, warzywa czy zioła, jednak warto pamiętać, że kluczem do udanego omletu jest zachowanie równowagi smaków. Szynka sama w sobie jest wystarczająco wyrazista, więc nie należy z nimi przesadzać. Aby zachować balans, lepiej wybrać te o delikatnym smaku takie jak: ser gruyère, mozzarella, czy świeże pomidory.

Omlet francuski z szynką – przepis 

Czas przygotowania: 10 minut

Poziom: łatwy 

Składniki:

  • 3 jajka rozm. M,
  • 50 g szynki w plastrach 
  • łyżka masła klarowanego 
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypiorek lub natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rozbij jajka do miski, dodaj sól, pieprz i dokładnie roztrzep widelcem lub rózgą.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj masło, aż się rozpuści, ale nie zrumieni.
  3. Wlej jajka na patelnię i cały czas mieszaj je silikonową szpatułką, wykonując koliste i podnoszące ruchy, aby jajka ścinały się równomiernie, ale pozostały kremowe.
  4. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać i będzie jeszcze lekko wilgotna na wierzchu, przestań mieszać.
  5. Ułóż plastry szynki na środku omletu.
  6. Delikatnie zacznij zawijać omlet w rulon, pomagając sobie łopatką, tak aby zamknąć szynkę w środku.
  7. Przełóż omlet na talerz i posyp świeżym szczypiorkiem lub pietruszką.

Wartości odżywcze (cała porcja):

Kalorie: 420 kcal

Węglowodany: 2 g

Białko: 32 g

Tłuszcze: 32 g

omlet-francuski-z-szynką-przepis-205718842_m
Omlet francuski z szynką
Źródło: 123 RF

 

Czytaj więcej