Obiad z grilla bez mięsa. Najlepsze przepisy na wegetariańskie szaszłyki
Szaszłyki z młodymi ziemniaczkami.
Fot. 123RF

Obiad z grilla bez mięsa. Najlepsze przepisy na wegetariańskie szaszłyki

Szaszłyki pysznie smakują także w wersji bezmięsnej. Mamy dla Was przepisy na szaszłyki z młodymi ziemniaczkami i z fetą owiniętą w cukinii. Są idealne na lekki obiad lub kolację na świeżym powietrzu.

Szaszłyki z młodymi ziemniaczkami

120425902_l
Szaszłyki z młodymi ziemniaczkami.
123RF

Składniki:

  • po 16 ziemniaczków i pomidorków
  • 2 cukinie
  • 2 kolby kukurydzy (ugotowane)
  • 8 pieczarek
  • po 2 łyżki octu, soku z cytryny i sosu sojowego
  • sól
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • suszone zioła: natka rozmaryn, tymianek pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ew. zeskrob skórkę, gotuj je około 15 minut w lekko posolonej wodzie. Potem wyjmij i odłóż do przestudzenia. W tym czasie cukinie oczyść, umyj, odetnij 16 podłużnych plastrów, owiń nimi ziemniaki. Cebule obierz, pieczarki oczyść wilgotnym papierowym ręcznikiem. Resztę cukinii, pieczarki i cebule pokrój na kawałki. Pomidorki umyj. Kolby kukurydzy potnij w plasterki.
  2. Wszystkie przygotowane składniki nabij na przemian na wykałaczki. Czosnek obierz, posiekaj. Połącz oliwę z octem, sosem i sokiem. Dodaj czosnek, sól, pieprz i zioła (do smaku). Polej szaszłyki. Marynuj 1 godzinę.  Grilluj przez 10 minut, od czasu do czasu obracając. Serwuj np. z sosem jogurtowym: jogurt grecki wymieszaj z posiekanym czosnkiem oraz startym świeżym ogórkiem. Przypraw solą i pieprzem.
  3. Zamiast ziemniaczków do szaszłyków możesz wykorzystać marynowane zielone oliwki. Mogą być także te nadziewane pastą z papryki.

Szaszłyki z fetą, cukinią i pomidorkami

131856309_l
Szaszłyki z fetą owiniętą w cukinii.
123RF

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 30 dag sera feta (w kawałku)
  • 12 małych pomidorków
  • sól
  • grubo mielony kolorowy pieprz
  • chili w proszku
  • suszone zioła: rozmaryn, tymianek, bazylia
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj, odetnij końce, resztę pokrój wzdłuż na 12 cieniutkich plasterków (najłatwiej zrobisz to elektryczną krajalnicą albo nożem szczelinowym do obierania warzyw). Plasterki cukinii włóż na 1-2 minuty do wrzątku. Ostrożnie wyjmij i wysusz na kuchennej ściereczce. Potem przełóż je do miseczki.
  2. Pomidorki umyj, dodaj do cukinii. Oliwę wymieszaj z octem. Obficie przypraw suszonymi ziołami. Dodaj sporą szczyptę chili oraz sól i kolorowy pieprz (do smaku). Składniki w miseczce polej przygotowaną marynatą. Przykryj folią spożywczą i wstaw na 30-40 minut do lodówki.
  3. Fetę pokrój na 12 kostek. Każdą kostkę sera owiń plasterkiem cukinii, następnie nabij na przemian z pomidorkami na długie drewniane patyczki. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym ruszcie. Opiekaj 7-10 minut, często obracając i smarując pozostałą w miseczce marynatą.
  4. Ser feta zwykle jest dosyć słony, dlatego do marynaty dodaj niewiele soli (albo w ogóle ją pomiń). Jeśli przesadzisz z solą, danie wyjdzie niesmaczne.

 

 

Czytaj więcej