Nasturcja ma wiele właściwości leczniczych, które można wykorzystać na wiele sposobów. Możesz przygotować z niej domowy napar, ocet i nalewkę, ale też kwiaty nasturcji możesz jeść na surowo np. w sałatce. Sprawdź, na co pomagają kwiaty i liście nasturcji i przygotuj z nich domowe kuracje. Jak je stosować?
Spis treści
Kwiaty nasturcji są ozdobą rabat i balkonów, ale niewiele osób wie, że mają też właściwości lecznicze. Możemy wykorzystać zarówno kwiaty, jak i liście.
Najlepiej stosować nasturcję większą – ta odmiana jest nie tylko najpopularniejsza, ale też ma najwięcej terapeutycznych składników. Kwiaty i liście nasturcji zawierają fitoncydy – substancje, które działają bakteriobójczo. Można je stosować leczniczo i profilaktycznie. Dzięki temu ma silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodatkowo obniża gorączkę, łagodzi ból mięśni podczas grypy, rozgrzewa i wzmacnia odporność.
Jak zbierać kwiaty i liście nasturcji? Zrywaj całe kwiaty i liście bez przebarwień z miejsc, które nie były nawożone. Możesz z nich zrobić ocet, nalewkę lub ususzyć ziele w temperaturze nieprzekraczającej 40 st. Kwiaty zaś najlepiej jeść świeże, np. w sałatce.
Hamuje rozwój patogenów, działa przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie.
Jak zrobić?
1,5 szklanki świeżego lub 1 szklankę suszonego ziela nasturcji większej (50 g/9,50 zł) wsyp do słoja i zalej 2 szklankami octu winnego. Zamknij naczynie i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe, ciemne miejsce. Po upływie 2 tygodni przecedź nastaw, przelej do butelki, zamknij i przechowuj w ciemnej szafce do roku.
Jak stosować?
Pobudzają do pracy układ odpornościowy i odżywiają organizm.
Jak zrobić?
2 łyżeczki świeżego lub 1,5 łyżeczki suszonego ziela lub kwiatów nasturcji większej zalej szklanką gorącej wody lub mleka. Odstaw na 15 minut. Przecedź.
lub
1,5 łyżki świeżego lub 1 łyżkę suszonego ziela zalej 1 szklanką gorącej wody lub mleka. Przykryj na 15 minut. Przecedź i dodaj i łyżeczkę miodu.
Jak stosować?
Składniki:
Przygotowanie:
Sałatę porwij, a pomidor pokrój. Wszystkie składniki połącz i wymieszaj
Jak stosować?
W okresie kwitnienia jedz sałatkę raz dziennie przez 2 tygodnie.
Działa rozgrzewająco, przeciwbólowo i odkażająco.
Jak zrobić?
1,5 szklanki świeżego lub 1 szklankę suszonego ziela nasturcji większej wsyp do słoja i zalej 5 szklankami alkoholu 40 proc. Zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciemne, ciepłe miejsce. Co drugi dzień pomieszaj nastaw. Przecedź nalewkę, rozlej do butelek i przechowuj w ciemnej szafce do roku.
Jak stosować?
Pij po 1 łyżeczce nalewki 3 razy dziennie przez 7 dni. Dodatkowo smaruj nalewką plecy i klatkę piersiową raz dziennie przez 5 dni.