Jak zatrzymać smak pysznych truskawek i cieszyć się nim jesienią i zimą? Można utrwalić go np. w domowej nalewce truskawkowej, która nie tylko wspaniale smakuje, ale też posiada wiele właściwości leczniczych. Pomoże np. na wzmocnienie odporności, usprawnienie pracy układu pokarmowego i cholesterol. Dlatego zanim sezon na truskawki dobiegnie końca, wykorzystaj owoce do przygotowania domowej nalewki. Jak to zrobić? Sprawdź nasz prosty przepis.
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców. To kopalnia witaminy C, pod tym względem przewyższają nawet słynącą z tej właściwości cytrynę. Ponadto zawiera witaminę A i witaminy z grupy B. Truskawki są skarbnicą cennych pektyn, które usprawniają i pobudzają pracę jelit przyspieszając przemianę materii. Ponadto te owoce mają właściwość obniżania poziomu cholesterolu oraz wpływania na stabilność blaszek miażdżycowych. Dzięki temu truskawki zapobiegają rozwojowi chorób serca i układu krążenia.
Tak, ponieważ w trakcie jej produkowania dochodzi do wyciągnięcia z owoców witamin i cennych składników odżywczych oraz utrwalenia ich w alkoholu. Dlatego nalewka truskawkowa ma nie tylko wspaniały smak, ale też działa korzystnie na wzmocnienie odporności, uprawnienie pracy jelit i przyspieszenie metabolizmu.
Przygotowanie nalewki z truskawek jest bardzo łatwe, choć sam proces produkcji trochę potrwa. Do wykonania wybieraj dojrzałe owoce, najlepiej słodkiej odmiany. Pamiętaj, aby dokładnie je przebrać, gdyż nawet jedna nagnita truskawka zepsuje smak nalewki.
Składniki:
Sposób przygotowania: