Marmurkowa zapiekanka z twarogu i dyni – będziecie zaskoczeni jej smakiem!
Zapiekanka serowa z dynią.
Fot. 123RF

Marmurkowa zapiekanka z twarogu i dyni – będziecie zaskoczeni jej smakiem!

Marmurkowa zapiekanka z twarogu i dyni to wytrawna przekąska, która przepięknie się prezentuje i zaskakuje wybornym smakiem. Serowa i dyniowa masa tworzą pyszne połączenie. Wypróbuj koniecznie ten przepis.

Marmurkowa zapiekanka z białego sera i dyni na słono jest tak efektowna, że nie potrzebuje dodatkowych dekoracji. Będziecie zaskoczeni jej smakiem. Podajemy przepis!

W jakiej temperaturze zapiekać serową masę, żeby nie popękała?

Zapiekankę z twarogu, podobnie jak sernik na słodko, najlepiej piec w niskiej temperaturze, ale za to dłużej. Wtedy nie popęka. Maksymalna temperatura do pieczenia twarogu powinna być niższa niż 180°C. Przed podaniem twarogową zapiekankę warto schłodzić. Wtedy będzie lepiej się kroić i smakować. Najlepiej też przechowywać ją w lodówce. 

Marmurkowa zapiekanka z twarogu i dyni – przepis

110712923_m
Marmurkowa zapiekanka z twarogu i dyni.
123RF

Liczba porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 25 minut + pieczenie 50 minut
Kaloryczność: 240 kcal

Składniki

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 i 1/2 szklanki musu z pieczonej dyni
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • masło i mąka do formy

Przygotowanie

  1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Żółtka utrzyj z serem i mąką na gładką masę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę albo rozetrzyj nożem z odrobiną soli. Śmietanę ubij na sztywno. Schodzone białka wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody.
  2. Dodaj do nich sporą szczyptę soli i ubij. Pianę z białek delikatnie domieszaj do masy serowej. Dodaj też bitą śmietanę. Potem wsyp proszek i czosnek. Dodaj sól i imbir.
  3. Odłóż 2/3 masy, resztę połącz z musem dyniowym oraz kaszką. Przypraw gałką muszkatołową. Tortownicę (śr. 26 cm) posmaruj masłem i oprósz mąką. Na przemian nałóż porcje jasnej i pomarańczowej masy serowej.
  4. Obie masy lekko przemieszaj widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 50 minut.

Czytaj więcej