Australijska pizza z dynią i bekonem. Wypróbuj koniecznie to połączenie!
28.10.2021 12:07
Dynia na pizzy? Tak, w końcu mamy jesień! Będzie idealnie pasowała jako dodatek do bekonu, cebuli i papryki. Wypróbuj koniecznie to połączenie smaków!
Dokładnie znamy smak włoskiej pizzy, ale nie tylko Włosi są specjalistami w jej przygotowywaniu. Swoją wersję pizzy mają także Australijczycy. Sos pomidorowy wzbogacony jest karmelową nutą cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara, a na wierzchu króluje bekon i pieczona dynia. Spróbuj koniecznie!
Pizza z dynią i bekonem
Składniki
200 g dyni
150 g bekonu lub boczku wędzonego w plasterkach
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
papryka czerwona
150 g sosu pomidorowego
100 g startego żółtego sera
sól
pieprz
oregano
porcja ciasta na pizzę lub gotowe ciasto ze sklepu
Dynię pokrój w kostkę i posmaruj lekko oliwą. Ułóż na blasze i piecz przez ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Do sosu pomidorowego dodaj posiekany czosnek, oregano, sól, pieprz oraz Cukier Trzcinowy Dry Demerara Diamant.
Rozwałkuj ciasto i posmaruj je przygotowanym sosem. Ułóż na cieście starty żółty ser, pokrojone kawałki bekonu, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę oraz upieczoną dynię. Wierzch posyp także startym serem, by całość przyjemnie się zapiekła.
Pizzę piecz w temperaturze 250 stopni przez około 10-15 minut. Pokrój i nakładaj na talerze!