Australijska pizza z dynią i bekonem. Wypróbuj koniecznie to połączenie!
Pizza z dynią i bekonem.
Fot. Diamant

Australijska pizza z dynią i bekonem. Wypróbuj koniecznie to połączenie!

Dynia na pizzy? Tak, w końcu mamy jesień! Będzie idealnie pasowała jako dodatek do bekonu, cebuli i papryki. Wypróbuj koniecznie to połączenie smaków!

Dokładnie znamy smak włoskiej pizzy, ale nie tylko Włosi są specjalistami w jej przygotowywaniu. Swoją wersję pizzy mają także Australijczycy. Sos pomidorowy wzbogacony jest karmelową nutą cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara, a na wierzchu króluje bekon i pieczona dynia. Spróbuj koniecznie!

Pizza z dynią i bekonem

Diamant_Australia_Pizza_Dynia05547
Pizza z dynią i bekonem.
Diamant

Składniki

  • 200 g dyni
  • 150 g bekonu lub boczku wędzonego w plasterkach
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • 150 g sosu pomidorowego
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • porcja ciasta na pizzę lub gotowe ciasto ze sklepu
  • 2 łyżeczki Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant.

Przygotowanie

  1. Dynię pokrój w kostkę i posmaruj lekko oliwą. Ułóż na blasze i piecz przez ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Do sosu pomidorowego dodaj posiekany czosnek, oregano, sól, pieprz oraz Cukier Trzcinowy Dry Demerara Diamant.
  2. Rozwałkuj ciasto i posmaruj je przygotowanym sosem. Ułóż na cieście starty żółty ser, pokrojone kawałki bekonu, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę oraz upieczoną dynię. Wierzch posyp także startym serem, by całość przyjemnie się zapiekła.
  3. Pizzę piecz w temperaturze 250 stopni przez około 10-15 minut. Pokrój i nakładaj na talerze!



Czytaj więcej