Kruche paszteciki z mięsem drobiowym i serem. Zużyjesz resztki z różnych pieczeni!
Kruche paszteciki z mięsem.
Fot. 123RF

Kruche paszteciki z mięsem drobiowym i serem. Zużyjesz resztki z różnych pieczeni!

Paszteciki pieczone w foremkach na muffiny z mięsem drobiowym na kruchym spodzie z zapieczoną mozarellą na wierzchu. Zobacz koniecznie ten przepis!

Takie paszteciki to smakowita, sycąca i pożywna przekąska. Są delikatne, kruche, wypełnione pysznym farszem z mięsa drobiowego i przykryte serem mozzarella. Wypróbuj koniecznie!

Farsz na paszteciki z mięsem z resztek

Marnujemy dużo jedzenia, które jak najbardziej nadaje się na pyszne danie. Kuchnia bezresztkowa wpisuje się w styl życia zero waste. Polega on na tym, żeby generować jak najmniej odpadów, by nie zanieczyszczać środowiska.

Jeśli na święta przygotowujesz pieczeń drobiową i zostaną Ci resztki, możesz rozdrobnić mięso i użyć je jako farszu do pasztecików. Wymieszaj je z kremowym serkiem, drobniutko posiekaną cebulą i przyprawami. Możesz też użyć do pasztecików mięsa z rosołu. 

Kruche paszteciki z mięsem drobiowym

74801985_m
Kruche paszteciki z mięsem. 
123RF

Przygotowanie: ok. 110 minut 
Kaloryczność: ok. 240 kcal
Koszt sztuki: ok. 1,50 zł 
Liczba porcji: ok. 12 sztuk

Składniki

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżki zimnej wody 
  • szczypta soli 
  • 2 szklanki pieczonego mięsa drobiowego, rozdrobnionego
  • po 1/2 szklanki kremowego serka i startej mozzarelli 
  • czerwona cebula 
  • po łyżeczce pieprzu, soli i rozmarynu
  • rozmaryn i żurawina, do dekoracji

Przygotowanie

  1. Mąkę z solą i pokrojonym w kosteczkę masłem zagnieć krótko opuszkami palców lub w mikserze, do otrzymania konsystencji owsianki. Dodaj wodę i zagnieć krótko na gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotuj farsz.
  2. Wymieszaj mięso z kremowym serkiem, drobniutko posiekaną cebulą i wszystkimi przyprawami. Odstaw. 
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Wyłóż nim silikonowe foremki lub gniazda formy na muffiny i znów schłodź, 15 min. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 15 min. 
  4. Napełnij ciasto farszem, posyp startą mozzarellą i piecz jeszcze 15 min, do lekkiego zrumienienia sera. Przestudź 2 min, wyjmij z foremek, udekoruj i podawaj.

Czytaj więcej