Kruche babeczki z pasztetem z wątróbki. Inspiracja rodem z Paryża
Babeczki z pasztetem z wątróbki
Fot. 123RF

Kruche babeczki z pasztetem z wątróbki. Inspiracja rodem z Paryża

Kruche babeczki wypełnione aksamitnym pasztetem z wątróbki to doskonały pomysł na wykwintną a jednocześnie tanią przekąskę. W dodatku przygotujesz ją w zaledwie pół godziny! Babeczki ozdób konfiturą z czerwonej cebuli, by podkreślić ich wyjątkowy smak. Jak odtworzyć wytrawną przekąskę rodem z Paryża?

Jak przygotować kruche babeczki z pasztetem z wątróbki, by zachwycały smakiem? Przede wszystkim musimy odpowiednio przygotować wątróbkę. Podroby przed przygotowaniem należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i oczyścić z żyłek oraz białych błonek. Dla lepszego smaku oczyszczone wątróbki możemy zanurzyć w mleku i odstawić do lodówki na 2 godziny. Wątróbek nigdy nie solimy przed smażeniem, aby mięso nie stało się twarde. 

Kruche babeczki z pasztetem z wątróbki drobiowej

Przygotowanie: 30 minut

Cena: ok. 1,10-1,50 zł/porcja

Kaloryczność: 240 kcal/porcja

Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej (z gęsi, kaczki lub kurczaka)
  • cebula
  • 120 g masła
  • 1-2 kwaśne jabłka
  • 12 wytrawnych korpusów z kruchego ciasta
  • sól, pieprz
  • konfitura z czerwonej cebuli

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę oczyść z błonek i przerostów, umyj starannie, a potem osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oprósz pieprzem.
  2. Posiekaj drobno obraną cebulę. Zeszklij ją na 2 łyżkach masła. Dodaj wątróbkę oraz obrane i posiekane jabłko. Smaż razem do miękkości.
  3. Zawartość patelni przestudź. Pozostałe masło rozpuść. Dodaj do wątróbki, zmiksuj całość na gładką masę. 
  4. Powstały pasztet dopraw solą i pieprzem, odstaw do schłodzenia. Przełóż do szprycy, napełnij korpusy babeczek. Ozdób konfiturą z cebuli.

Czytaj więcej