Wykwintne przekąski na rodzinne przyjęcie. Są smaczne, efektowne i oryginalne
Sałatka w tartaletkach zachwyca smakiem i oryginalnym wyglądem
Fot. 123rf.com

Wykwintne przekąski na rodzinne przyjęcie. Są smaczne, efektowne i oryginalne

Rodzinne przyjęcie nie może się obyć bez smakowitych przekąsek i sałatek. Postaw na oryginalne przystawki, którymi zastąpisz tradycyjną sałatkę jarzynową. 

Na szczególnie uroczyste spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponujemy trzy oryginalne przepisy na przekąski: sałatkę w tartaletkach, sałatkę z arbuzem oraz nadziewane roladki naleśnikowe. Te oryginalne dania zachwycą gości zarówno smakiem, jak i nietuzinkowym wyglądem. 

Sałatka w tartaletkach

31961847_m
Sałatka w tartaletkach
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 12 wytrawnych korpusów
  • 150 g szynki
  • kilka oliwek i marynowanych pieczarek
  • sól
  • 2 ziemniaki
  • 1 papryka
  • pieprz
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • majonez
  • natka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.  Tak samo pokrój szynkę. Posiekaj kilka osączonych pieczarek i czarnych oliwek oraz miąższ z czerwonej papryki. Połącz z szynką i ziemniakami. Dodaj kukurydzę. Sałatkę dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Tuż przed podaniem babeczek napełnij sałatką kruche korpusy (lub wafle do lodów). Ozdób gęstym majonezem oraz listkami natki.

Kolorowe roladki naleśnikowe

102704747_l
Kolorowe roladki naleśnikowe
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 50 g szpinaku
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • śmietana
  • 400 g mielonego sera
  • 1 jajko
  • 200 g paluszków karbowych
  • 100 g wędzonego łososia
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • koperek
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj mąkę z jajkiem, mlekiem i szczyptą soli. Do połowy ciasta dodaj drobno posiekany (lub rozmrożony) szpinak, zblenduj. Usmaż na oleju naleśniki.
  2. Mielony biały ser utrzyj z łyżką śmietany. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Połową sera posmaruj zielone naleśniki. Rozłóż plasterki łososia, zroluj.
  3. Do reszty sera dodaj 2 łyżki posiekanego koperku. Nałóż na jasne placki. Rozłóż paluszki krabowe, zroluj. Schłodź, pokrój w plastry.

Sałatka z arbuzem, serem bałkańskim i oliwkami

13855468_m
Sałatka z arbuzem, serem bałkańskim i oliwkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2-3 plastry arbuza
  • 1 długi ogórek
  • 200 g sera bałkańskiego
  • 1 czerwona cebula
  • kilka liści sałaty masłowej
  • olej
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • sól, pieprz
  • 3-4 gałązki bazylii
  • miód,
  • sok z cytryny,
  • czosnek

Sposób przygotowania:

  1. Plastry arbuza obierz, pozbaw pesteczek, pokrój na kawałki. Na dużym półmisku rozłóż umyte i osuszone liście sałaty. Na nich umieść plastry arbuza oraz półplasterki umytego starannie ogórka.
  2. Ser bałkański pokrój w kosteczkę. Obraną czerwoną cebulę posiekaj w piórka. Przygotowanymi składnikami posyp sałatkę. Dodaj osączone czarne oliwki.
  3. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, utrzyj ze szczyptą soli. Dalej ucierając, dodawaj 4 łyżki oleju, 2 łyżki wody i łyżeczkę miodu. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatkę polej sosem, posyp bazylią.

 

 

Czytaj więcej